BLOG skleníky bureš

Jak pěstovat bobkový list ve skleníku

list
Jak pěstovat bobkový list ve skleníku

Bobkový list určitě znáte z kuchyně. Je to lidový název pro vavřín ušlechtilý, nebo také vznešený. Je to keř, případně menší stromek, který se pěstuje, ale někdy i roste planě hlavně ve středomořské oblasti. Bobkový list se nejen skvěle hodí do různých pokrmů, například polévek a omáček, ale používá se také při nakládání zeleniny a masa, ale dokonce i jaké léčivá rostlina. Podporuje správnou činnost jater, pomáhá při nachlazení, při léčbě cukrovky i na bolavé klouby.

Protože keře vavřínu jsou půvabné a kvetou drobnými kvítky, které výrazně voní, velmi často se s ním můžete setkat také jako s okrasnou rostlinou. Jen je třeba ji v zimě ochránit před mrazem a zpět na terasu, nebo ke vchodu ho umístit až když už nehrozí přízemní mrazíky. V našich podmínkách se vavřín ušlechtilý pěstuje obvykle buď v květináči doma s tím, že v létě ho můžeme mít i venku, nebo ve skleníku, kde mu připravíme optimální tepelné podmínky. A bude mu tam dobře i proto, že nesnáší průvan. Ve skleníku můžete proudění vzduchu na rozdíl od venkovního prostoru kontrolovat.  Ale do skleníku můžete i na zimu přesunout nádoby s vavřínem pěstovaným venku, jen je třeba ho ochránit před příliš velkými mrazy. S určitým rizikem zvládne pár stupňů pod nulou, ale ne víc.

Vavřín si buď můžete vypěstovat ze semen, nebo si zakoupit sazenice. V prvním případě se obrňte trpělivostí a připravte se na náročné klíčení, které trvá kolem 6 týdnů. Ale jen za předpokladu, že semínka budou umístěna v místnosti s teplotou 21 až 28 °C a budou zasazena v hloubce 2 až 3 cm. Pokud si na to netroufáte, zkuste sazenice ze zahradnictví, nebo si pořiďte řízky z rostliny, kterou už máte. Substrát by měl hlinitopísčitý, při pěstování v nádobách s propustnou vrstvou na dně, tvořenou třeba menšími kamínky. Stanoviště by mělo být slunné jak ve skleníku, tak na terase.

Pokud se pěstuje v interiéru, tedy i ve skleníku, stačí mu menší zálivka než venku. Ta by obecně měla být vyšší během léta, v zimě minimální. Při příliš vysokých teplotách je třeba zalévat denně. Máte-li ve skleníku zařízení k rosení, vavřínu udělá dobře. Jinak aspoň používejte pravidelně rozprašovač. Doporučuje se ho v době vegetace asi dvakrát měsíčně přihnojovat. Vavřín si můžete zastřihávat do různých tvarů, nejčastěji je vytvarován jako stromek s kulatou korunou, nebo jako keř ve tvaru pyramidy. Přesazuje se obvykle jednou za dva roky, nebo když je mu nádoba příliš malá, případně je v ní půda už vyčerpaná. Ideální je pro přesazení jaro.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.