BLOG skleníky bureš

Co všechno se dá pěstovat ve skleníku?

list
Co všechno se dá pěstovat ve skleníku?

Odpověď je jednoduchá – skoro všechny rostliny, které mají rády teplo, jen to obvykle nejde všechno najednou. Ani rostliny vhodné do skleníku totiž nemají stejné nároky na teplotu, světlo, vlhkost i cirkulaci vzduchu ve skleníku. Co jedné prospívá, jiné může škodit. Je tedy třeba vybrat si ty rostliny, které se vzájemně snášejí a někdy i doplňují.

Nejčastěji jsou u nás pěstovány oblíbené druhy zeleniny, jako jsou salátové okurky, rajčata, papriky a různými druhy zelených salátů. Někdo si ve skleníku jen předpěstuje sazenice a ty pak přesadí na záhony nebo do pařenišť, ale řada lidí má skleník jako prostředek, jak se dostat k vlastní zelenině dříve, než je na zahradě dost teplo pro její pěstování venku. Jiné rostliny si libují ve skleníku po celou dobu. Příkladem je třeba paprika, na kterou u nás není vhodné klima. Ve sklenících se tak najdou také ředkvičky, kedlubny, lilek, cibule a další druhy zeleniny, včetně kořenové.

Stále populárnější je také pěstování bylinek ve skleníku, nejen populární pažitky a petrželky, ale i dalších, jako je třeba šalvěj, oregano, máta, majoránka, tymián, ale i levandule a další. Ve sklenících se ale pěstují i jahody, melouny a vybrané odrůdy vinné révy. V našich podmínkách jsou skleníky vhodným prostředím také pro pěstování citrusů a dalších exotických druhů ovoce.

Ale nejen jídlem živ je člověk. Skleníky se samozřejmě hodí také pro okrasné rostliny. Tam už záleží na preferencích a také talentu pěstitele. Skleník může sloužit jako úložiště rostlin, které by venku nepřežily českou zimu, ať už jde o oleandry, fuchsie, nebo muškáty. Pěstovat tu ale můžete i tropické i subtropické rostliny – od kaktusů přes orchideje až po palmy. Krásné jsou ve sklenících i různé druhy pnoucích se rostlin s bohatými květy. Vybírejte podle toho, jakou teplotu jste schopni svým rostlinám dopřát.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.