BLOG skleníky bureš

Jak pečovat o skleník

list
Jak pečovat o skleník

Ať už pěstujete ve skleníku zeleninu, citrusy, nebo třeba krásné květiny, musíte mu věnovat náležitou péči, a to po celý rok. Základem všeho je čistota. Špinavá skla nepropustí dost slunečních paprsků. Nezapomínejte, že nečistoty mohou být uvnitř i venku a čisté by měly být i skleněné tabule tvořící střechu skleníku.

Pro úklid a vyčištění skleníku jsou důležité dvě období – podzim, než skleník zazimujete, a jaro, než do něj nasázíte nové rostlinky. Kdo víc práce udělá na podzim, má to na jaře jednodušší, ale pokud se na podzim vše nestihlo, dá se to na jaře ještě dost zachránit. Každopádně, ve skleníku by neměly zůstávat zbytky uschlých či zetlelých rostlin. Těch je lepší se zbavit už na podzim. Skleník je dobré také vydezinfikovat a ochránit tak před škůdci, což se nejčastěji dělá pomocí sirných knotů či sirných svící. Škůdci se umí schovat ve škvírách a mechanicky se jich nezbavíte, ale sirné výpary vás jich zbaví celkem spolehlivě. Působí rovněž proti plísním. Ať už to uděláte na jaře, nebo na podzim, je to důležité. Dezinfikovat můžete i půdu, a to buď dusíkatým vápnem, nebo octovou vodou.

Na jaře se v každém případě musí skleník pořádně umýt, a to nejen skla, ale také veškeré nádoby na pěstování a k zalévání a také další vybavení skleníku. Nezapomeňte ani na sud, ve kterém si ohříváte zálivku. Pokud nechcete utrácet za drahé specializované přípravky, zkuste teplou octovou vodu s troškou saponátu a pak důkladné opláchnutí vodou čistou. Při úklidu zároveň zkontrolujte, zda zima nezanechala stopy na konstrukci skleníku, případně, zda není nějaké sklo prasklé. Pokud najdete nějakou závadu, hned ji odstraňte, než zapříčiní větší problém. Nezapomínejte ani na kovové části, třeba kování oken a dveří. Vhodnými nátěry je chraňte před korozí.

Půda by se měla měnit aspoň jednou za dva roky, ale pokud jste ji nenechali předchozí rok ani na chvíli v klidu a sázeli jeden druh rostlin za druhým, klidně ji vyměňte už po roce. Vhodné je také ji obohatit o živiny, což může půda získat díky kompostu, nebo třeba koňskému hnoji. Když začne na jaře svítit sluníčko, skleník důkladně vyvětrejte. A pak už se můžete pustit do pěstování.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.