BLOG skleníky bureš

Skleník je třeba dezinfikovat pravidelně

list
Skleník je třeba dezinfikovat pravidelně

Aby vám skleník dobře sloužil, máte dvě možnosti: Buď každý rok vyměníte veškerou půdu ve skleníku za novou, nebo skleník před výsadbou důkladně vydezinfikujete. Navíc je třeba bojovat i proti škůdcům mimo půdu, proto je třeba dezinfikovat dvěma způsoby.

Když pro očištění půdy zvolíte dusíkaté vápno, zbavíte se nejen nebezpečí chorob na pěstovaných rostlinách, ale půdu zároveň obohatíte o potřebné látky. Dusíkaté vápno je snadno dostupné, můžete ho koupit v jakémkoli obchodě pro zahrádkáře nebo hobby marketu. Díky dusíkatému vápnu v půdě zlikvidujete například háďátka, drátovce, bejlomorky a také vajíčka plžů. Do půdy se dostane tolik potřebný dusík a vápník, ale zároveň se omezí klíčení různého plevele. Působí i proti houbám, které napadají kořeny rostlin.

Dusíkaté vápno si můžete zakoupit v podobě drobných granulek, kterými poházíte povrch záhonů, následně je hráběmi zahrnete do země a zalijete vodou. Na metr čtvereční potřebujete 40 až 50 g dusíkatého vápna, tedy zhruba dvě polévkové lžíce. Protože při reakci s vodou vzniká plyn, který nesmíte nechat unikat do vzduchu, je po zalití třeba záhony zakrýt plastovou fólií. Záhony nechte zakryté asi tři týdny až měsíc a pak je možné začít sázet.

Kromě půdy je ale vhodné také eliminovat škůdce, kteří mohou přezimovat mimo půdu ve skleníku. Proto je nutné prostor skleníku vydezinfikovat kouřem. Na rozdíl od nás kouř pronikne skutečně všude, i do úzkých škvír a žádný škůdce se před ním neschová. Zlikvidujete tak například mšice, molice, nebo svilušky. Než s vykuřováním skleníku začnete, musíte ho dobře utěsnit a mechanicky vyčistit. Nenechávejte vevnitř osivo, sazenice ani hnojivo. K vykuřování slouží speciální dýmovnice. Má formu granulek, které se zapalují prskavkou. Pozor, raději krabičku s dýmovnicí dejte na nehořlavý povrch. Do zakouřeného prostoru se nesmí dalších 24 hodin nikdo vstoupit. Jedno balení vystačí na prostor o objemu minimálně 250 m3. Alternativou jsou sirné knoty, nebo sirné svíce. Ty stačí nechat působit několik hodin.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.