BLOG skleníky bureš

Ananas ze skleníku

list
Ananas ze skleníku

Pokusili jste se někdy pěstovat ananas ve skleníku? Víte vůbec, že ananasy nerostou na stromech, ale mohou být pěstovány v květináčích?  Vypěstujte si svůj vlastní ananas ve svém skleníku, budete překvapeni jednoduchostí i chutí.

Jak začít

Začněte v obchodě s potravinami hledáním ananasu se skutečně zeleným vrcholem. Čím zelenější je vrchol, tím větší je šance, že zakoření. Když si dostanete ovoce domů, odřízněte vrchol, jako obvykle. Poté odstraňte zbytek dužiny ze spodní části stonku, tím ochráníte rostlinu před před hnilobou.

Dále máte dvě možnosti: buď vložte ananasový vršek do půdy, nebo do vody. V podstatě mezi tím není rozdíl

Všechno chce svůj čas

Nyní čekáte, až se rostlina zakoření. Během týdne uvidíte, zda rostlina umírá – scvrkne a zhnědne. Pokud se tak nestane, je velká šance, že pěstební pokus bude úspěšný.

Pokud jste se rozhodli pro vodní metodu, počkejte, až uvidíte kořeny vyrůstající ze dna stonku, a poté ji vložte do nádoby se zeminou. Po zasazení ananasu udržujte půdu vlhkou a mimo průvan. Když se rostlina zakoření, začnou růst nové listy.

Obrňte se trpělivostí

Nyní pokračujíte v zalévání a sledujte, jak ananas roste. Pro větší úspěšnost, přemístěte rostlinu v tuto dobu do vašeho skleníku, tam bude ananasek opravdu spokojený.  Nebo jej lze pěstovat přímo v půdě ve skleníku, stačí v něm mít prostor a vyvýšené záhony.

Když je ananas plně dospělý, budeme čekat na jeho plod, jeho vytvoření trvá průměrně osmnáct měsíců.

Čas sklizně plodu

Ananas přestane růst a poté začne zrát. Jak ovoce dozrává, najdete ve stejné nádobě druhou rostlinu. První rostlina přestane růst po sklizni ovoce a další ananas převezme produkci dalšího ovoce. Po dosažení plné velikosti ananasu trvá asi tři měsíce.

Ananas získá zlatožlutou barvu a to je čas sklizně. 

Pokud byste si chtěli vypěstovat další chutný kousek, celou tuto proceduru zopakujte.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.