BLOG skleníky bureš

Pěstování zelí ve skleníku

list
Pěstování zelí ve skleníku

Skleníky jsou ideálním místem pro pěstování zelí. Zelí ve venkovním prostředí trápí mnoho druhů škůdců, jako jsou mšice, červi zelní, mouchy kořenové a brouci, které se v uzavřeném prostředí mnohem snadněji korigují. Pěstování ve skleníku také prodlužuje vegetační období zelí. Zelí je plodina, která dobře roste i v chladném období, lze ji pěstovat stejně dobře na jaře i na podzim.

  • Naplňte zásobník na osivo kompostem. Každé semeno vtlačte do kompostu asi na jednu délku nehtu. Zakryjte půdou a semena důkladně zalejte. Umístěte podnos na slunné místo. Zásobník na osivo udržujte vlhký, dokud sazenice nevyklíčí a nejsou připraveny k přesazení. V případě potřeby zalévejte každý den, aby půda nevyschla. Transportujte je do země, až sazenice vyrostou na dva listy.
  • Jak roste zelí, udržujte vlhkost půdy a teplotu skleníku. Zalévejte každý týden.
  • Hnojte hnojivem na bázi dusíku už měsíc po výsadbě. Udržujte ve skleníku stálou teplotu, pokud se příliš zahřívá, otevřete okna nebo dveře pro cirkulaci vzduchu. Zelí má rádo chladné počasí, a proto horké počasí může způsobit uhynutí hlavy. 

Zelí sklizíme dle potřeby a velikosti hlavy.

Výhody konzumace zelí

  • Přestože má zelí velmi nízký obsah kalorií, má působivý nutriční profil.
  • Zelí mimo jiné obsahuje malé množství dalších mikroživin, včetně vitaminu A, železa a riboflavinu.
  • Kromě toho má zelí vysoký obsah vlákniny a tím zlepšuje trávení. Vláknina udržuje trávicí systém zdravý tím, že dodává přátelské bakterie a podporuje pravidelnou stolici.
  • Zelí má obzvláště vysoký obsah vitaminu C, což je silný antioxidant, který může chránit před srdečními chorobami, některými druhy rakoviny a ztrátou zraku.
  • Křupavé zelí, obsahuje mnoho různých antioxidantů, u nichž bylo prokázáno, že snižují chronický zánět.
  • Zelí také obsahuje silné pigmenty zvané antokyany, u nichž bylo prokázáno, že snižují riziko srdečních onemocnění.
  • Je také dobrým zdrojem rozpustné vlákniny a rostlinných sterolů. Bylo prokázáno, že tyto látky snižují LDL cholesterol.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.