osivo

Průvodce uložením osiva

Ukládání semen ze zahrady je jedním z nejjednodušších a nejčastěji přehlížených úkolů na seznamu zahradníků. Přitom vědět, kde a jak bylo vaše semeno vypěstováno, není vůbec k zahození. A ta práce za to opravdu stojí.

Technika ukládání osiva

Fazole - Uložte semena z největších, časně zralých a nejlépe chutnajících rostlin. Nechte semenné lusky úplně vyschnout a rozdrťte je v pytli. Oddělte lusky od osiva.

Řepa - Na podzim vytáhněte řepy ze země, ořízněte listy na 4 cm a přes zimu je uložte do temného sklepa. Kořeny skladujte 4–6 měsíců a na jaře je vysaďte znovu, po zaschnutí rostliny semena skliďte.

Brokolice -  Na podzim vyryjte rostliny z půdy a schovejte je do písku do sklepa. Přesaďte je zpět brzy na jaře. Když jsou hlávky suché, ručně sklízejte semenné lusky.

Růžičková kapusta -  Na podzim vyjmněte rostliny z půdy a schovejte je do písku do sklepa, kde nemrzne. Semenné lusky sklízíme po opětovném zasazení a zaschnutí plodiny.

Zelí – Zde platí stejný postup, jako u růžičkové kapusty.

Mrkve - Na podzim vytáhněte kořeny mrkve ze země, ořízněte listy na cca 2 cm a přes zimu je uložte do temného sklepa. Na jaře je vysaďte znovu a po zaschnutí sklízejte hlavy semen.

Květák – Zde je opět stejný postup jako u brokolice.

Kukuřice – Nechte plod kukuřice uschnout na stonku, a poté semena skliďte.

Okurky - Okurky by měly být velké a při sklizni by měly být žluté. Nakrájejte podélně, vydlabejte semínka, umyjte a osušte. Semena jsou suchá, když se lámou místo ohýbání.

Lilek - Před sklizní semen nechte plody dorůst až do dospělosti. Semena je třeba vybrat, umýt a vysušit. Semena jsou suchá, když se místo ohybu zlomí.

Salát – Salát tvoří stonky se semeny. K zachycení semen může být zapotřebí období 2-3 týdnů opakované sklizně. 

Melouny - Sklízejte, když jíte. Semena je třeba nabrat, umýt a vysušit. Semena jsou suchá, když se místo ohybu zlomí.

Cibule -   Na podzim sklízejte pouze velkou a rovnoměrnou cibuli. Přes zimu ji skladujte v kořenovém sklepě. Na jaře cibule znovu vysaďte a po zaschnutí můžete semena vesele sklízet.

Hrášek - Před sklizením nechte lusky zhnědnout a na rostlině uschnout. Lusky rozdrťte a semena vyberte.

Papriky - Semena vyjměte z jádra a osušte. Semena jsou suchá, když se místo ohybu zlomí.

Dýně -  Odstraňte semena zevnitř. Umyjte a osušte. Semena jsou suchá, když se místo ohybu zlomí.

Ředkev - Semeno stonku se sklízí, když je stonek a lusky suché. Semena lze poté oddělit ručně.

Špenát - Sklízejte semena, když jsou na rostlině úplně suchá. Semena mohou píchat, proto buďte opatrní.

Rajčata - Naberte semínka do nádoby na kvašení. Použijte stejné množství vody jako semena ve sklenici. Necháme 3-4 dny kvasit, dokud nezačne růst mírná plíseň. Semena na dně jsou v tu chvíli připravena k sušení.

Fermentace (mokré setí):

Tento proces výrazně usnadňuje čištění semen - odstranění gelového povlaku kolem semen. Dvě nejběžnější semena k fermentaci jsou okurky a rajčata.

1. Vložte semena a dužinu do nádoby. Přidejte do nádoby stejné množství vody jako semena a buničiny.

2. Semena uchovávejte na teplém místě po dobu 48-72 hodin. Míchejte nebo protřepávejte fermentační nádobu 3-4krát denně, abyste zvýšili příjem vzduchu.

3. Plíseň se může objevit nahoře, ale to není problémem. 

4. Když většina semen spadne na dno, můžete je pomalu začít vybírat, nezapomeňte samozřejmě důkladně opláchnout.

5. Když je odstraněna veškerá buničina a gel a semena jsou čistá, mohou být uskladněna.

Již naklíčené rostlinky můžeme během měsíce května pomalu začít přemisťovat ven, do skleníku.