BLOG skleníky bureš

Plán výsadby skleníku

list
plán výsadby skleníku

Zahájením pěstování zeleniny ve skleníku je skvělý způsob, jak ze zahradní sezóny vytěžit maximum. Časový plán výsadby si můžete určit snadno na základě růstu jednotlivých druhů zeleniny. Některým semenům trvá pouze dva týdny, než se musí přesadit, zatímco jiné potřebují až dvanáct týdnů. 

Vytrvalá zelenina

Nejprve zasaďte do skleníku plodiny odolné vůči mrazu. Začněte již v prosinci nebo lednu. Otužte je postupným větráním. Od února nebo března je s klidem můžete přemístit do zahrady. Mezi běžné druhy mrazuvzdorné zeleniny patří řepa, listový salát, švýcarský mangold, špenát, cibule, tuřín, ředkvičky a mrkev. Řepu a mrkev lze nepřetržitě přesazovat od března do srpna nebo září. Cibule můžete sadit již v lednu.

Plodiny v chladném období

Mezi doporučené plodiny k pěstování za chladného březnového počasí patří brokolice, zelí, květák a hlávkový salát. Počínaje dubnem tyto plodiny otužte a přesaďte. Obecně platí, že odolné a chladné plodiny vyžadují delší dobu klíčení než odrůdy teplomilné sezóny, obvykle sedm až dvanáct týdnů.

Teplomilná zelenina

Teplomilné druhy zeleniny nejsou odolné vůči mrazu a většinou klíčí dobře za čtyři až osm týdnů, pro jejich výsadbu je vhodný měsíc duben – květen. Mezi tyto plodiny patří rajčata, fazole, okurky, luštěniny, dýně, paprika, lilek, brambory, hrášek, kukuřice a melouny. Toto období je vhodné také pro výsadbu teplomilných sezónních okrasných květin.

Březen – duben

V tomto období nastává jarní rovnodennost, kdy se denní světlo prodlužuje a rostliny začínají ve skleníku růst rychleji. 

V březnu je třeba udělat i několik dalších velmi důležitých věcí v zahradě:

  • Počátkem března je vhodná doba na prořezávání vždyzelených rostlin, jako jsou zimostrázy, cesmíny, živé ploty, než se objeví nové podrosty. Nezapomeňte prořezat veškeré mrtvé dřevo.
  • Nyní je vhodný čas dát rostlinám potřebnou výživu. 
  • Stále je technicky zima, a stále můžeme mít pozdní studené mrazíky. Nespěchejte na odstranění jakéhokoli zakrytí trvalek.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.