BLOG skleníky bureš

Kiwi ze skleníku

list
Kiwi ze skleníku

Aktinidie nebo také kiwi, je popínavou rostlinou, která přináší ovoce již druhým rokem po výsadbě. V květnu se vyvíjí atraktivní bílé květy, které se pak promění v plody připomínající angrešt (od 3 do 4 cm). Samotná rostlina dorůstá až 5 metrů a je schopna se vyvíjet až 50 let.

Zelené, chutné kiwi lze konzumovat i s kůží a je ideální ingrediencí pro ovocné saláty, džemy, pyré, kompoty a koláče. Toto ovoce je také plné nutričních hodnot.

Plody kiwi obsahují mnoho cenných vitamínů A, B, K a obrovské množství vitaminu C.

Zralé plody jsou plné minerálních solí, kyselin, vlákniny a dalších cenných živin. 

Pěstování

Důležitou informací je, že většina aktinídií jsou dvoudomé rostliny, které k produkci ovoce potřebují mužské a ženské odrůdy. Kromě toho k opylování květin je stále zapotřebí pohyb vzduchu. Větrání ve skleníku zajistíte zvednutím bočních větracích otvorů, které bývají standardním vybavením. Na každých 8 sazenic samic by mělo připadat 5 samců, dalším řešením je výběr hybridních samoopylovacích odrůd.

Pozice

Jelikož jde o teplomilnou rostlinu, musí být co nejdéle vystavena slunečním paprskům. Dospělá rostlina vydrží teplotu až do -30 ° C, ačkoli žádný zahradník by se ji určitě neodvážil vystavit těmto podmínkám.

Půda

Substrát by měl být úrodný, bohatý na živiny a také propustný. Díky tomu bude dosaženo správného růstu, rostlina bude růst do vrchu a kořenový systém se bude upevňovat. Je důležité, aby půda ve skleníku byla vlhká, ale nikoli mokrá, a aby byla dobře odvodněná. Optimální pH je kyselé a v rozmezí mezi 5 a 6,5.

Sazenice

Actinidia se vyvíjí pomalu, proto je mnohem lepší použít 2 nebo 3 leté sazenice, než začít ze semen. Mladé rostliny se zavádějí do půdy ve stejné hloubce, v jaké před tím rostly, je tedy důležité, aby místo pěstování bylo naplněno kompostem nebo hnojem. 

V prvních měsících od výsadby potřebuje rostlina hojné zalévání.

Péče

Při řezání vezměte v úvahu, že pouze 2 až 3 roky staré výhonky dávají plody a pupeny jsou tvořeny 8 listy, které se vyvinuly v předchozím roce. V lednu či únoru se zkracují zdravé a silné výhonky s 10 pupeny. Tyto silně zahušťující takzvané větve (bez ovoce) jsou v létě odstraněny, aby nezakrývaly zbytek rostliny.

Sklizeň ovoce

Kiwi nabízí sklizeň obvykle ve 4. roce výsadby. 

Z jedné aktinidie můžete získat až 20 kg ovoce!

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.