BLOG skleníky bureš

Kořenová zelenina roste dobře i v zimním skleníku

list
Kořenová zelenina roste dobře i v zimním skleníku

Věděli jste, že chladné zimní teploty stimulují produkci cukru u některých druhů kořenové zeleniny? To pomáhá chránit jejich kořeny před poškozením mrazem a zároveň jim dává příjemnou nasládlou chuť.

Mrkev, řepa, ředkvičky a tuřín, všichna tato zelenina přežije mrazy a teploty pod bod mrazu. S klidem můžete pěstovat i cibuli a česnek. Pokud máte skleník, nemusíte být limitováni počasím.

A nemusíte se ani držet běžné kořenové zeleniny. Proč nezkusit vysadit třeba pór nebo pastiňák do svého nevytápěného zimního skleníku?

Pokud ve své zahradě obvykle nenacházíte prostor pro tyto chutné odrůdy, zimní výsadba vám dá příležitost zaexperimentovat.

Zimní zelenina, kterou je třeba zvážit pro pěstování v nevytápěném skleníku

Toužíte po čerstvých salátech i v zimních měsících? Proč ne? Mnoho druhů salátů je sice citlivých na mráz, ale existují i druhy, jako je endive a radicchio, které jsou dosti odolné, aby snášely chlad a prosperovaly.

Kale a švýcarský mangold mohou také za mrazivých podmínek růst velmi energicky, tak se toho nebojte.

Špenát, rukola a zelí jsou další možností pěstování ve skleníku navzdory zimě. 

Listová zelenina a další

Zasaďte například mrazuvzdornou brokolici, celer nebo hrášek či růžičkovou kapustu a ani tato zelenina vás určitě nezklame.

Letos byste také mohli začít s permanentním chřestem. Na první sklizeň si budete muset počkat pár let, ale každý rok poté budete mít čerstvou zdravou zimní dobrotu.

Tipy pro dobrý růst zimní zeleniny ve skleníku

Stejně jako u venkovní zeleninové zahrady budete muset své rostliny správně rozmístit, abyste maximalizovali růst.

– pokud dáváte přednost nádobám na výsadbu zimní zeleniny, rozmístěte je dostatečně daleko od sebe, aby se listy rostlin nedotýkaly

– pokud dáváte přednost vyvýšeným zahradním záhonům ve skleníku, ujistěte se, že slabé rostliny budou mít dostatek místa pro růst, aby mohli sílit a poté dobře plodit

Pokud na zimní zelenině zaznamenáte známky nemoci, ihned ji odstraňte, abyste zabránili šíření dalších problémů.

Ať už je sebevíc chladno, teplota uvnitř skleníku bývá vyšší, než si myslíte. Důležité je, zajistit ve skleníku proudění vzduchu, tím předejdete dalším možným komplikacím např. s hnilobou. 

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.