BLOG skleníky bureš

Choroby paprik ve skleníku i mimo něj

list
Choroby paprik ve skleníku i mimo něj

Papriky – oblíbené zahradní rostliny s velmi chutnými a rozmanitými plody, které, ač se nezdají, jsou velmi choulostivým druhem zeleniny. Pochází ze Střední Ameriky a dnes se již pěstují po celém světě.

Papriku řadíme do čeledi lilkovitých a jíme ji buď syrovou, nebo tepelně upravenou. V roce 2005 byla paprika označena za 4 nejoblíbenější zeleninu.

Pojďme se nyní podívat na to, co paprikám rozhodně neprospívá:

Zavíječ obecný

Motýl, jehož larva je běžný potravinový škůdce, známý z celého světa. Bývá nejčastějším škůdcem v domácnostech a dokáže zlikvidovat během chvíle celý dozrávající plod.

Zavíječ kukuřičný

Uvnitř paprik zpravidla najdeme šedobéžové housenky s nevýraznou kresbou a černohnědou hlavou. Napadené plody papriky bývají totálně znehodnoceny druhotným výskytem houbových a bakteriálních chorob.

Chloróza

Nastává v důsledku nevyrovnané výživy rostliny, typickou chlorózu nejčastěji zapříčiňuje nedostatek železa ve vápenitých půdách. Chlorózy neboli žloutenky se mezi sebou liší:

– na vrcholcích rostlin – nedostatek dusíku

– na spodních listech – nedostatek hořčíku

Suchá skvrnitost plodů

Projevuje se ve formě nepravidelných, světlehnědých, různě velkých skvrn vždy při špičce plodu. Později se tyto skvrny ztenčují nebo přecházejí do mokré hniloby.

Suchá skvrnitost na paprikách je fyziologického původu a bývá zapříčiněna neharmonickou výživou, nedostatkem vláhy a odrůdovou citlivostí.

Virus mozaiky okurky

Virus, který přenáší mšice, jenž dokáže přežít zimní období. Na paprikách, ale i rajčatech způsobuje výraznou zakrslost a žloutnutí rostlin. Napadené rostliny poskytují jen velmi malý výnos plodů.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.