BLOG skleníky bureš

Svilušky ve skleníku

list
Svilušky ve skleníku

Pokud vám vaše pokojové rostliny začínají chřadnout, nejspíše máte doma na nezvané návštěvě svilušku. Obávaného škůdce venkovních i domácích rostlin. Tipy jak se zbavit svilušek jednou pro vždy naleznete v textu níže:

Sviluška je velmi nebezpečný roztoč! Rod svilušek zahrnuje více než 140 druhů. Většinou jde o svilušku:

  • chmelovou
  • stromovou
  • ovocnou
  • angreštovou

Červení pavoučci škodí zelenině, ovoci, jehličnanům, květinám i travinám, prostě všemu, na co přijdou. Je třeba dbát na prevenci a při jejich likvidaci vytrvat.

Napadení sviluškou není těžké rozpoznat

Svilušky napadají nejdříve listy, přisají se na spodní stranu a zbavují je veškeré tkáně. Na listech se objevují skvrnky, rychle uvadají, usychají a kroutí se jim okraje. Ztráta živin se projeví světlou až stříbřitou barvou listů. V místě, kde stopka listu přiléhá ke stonku, se začnou objevovat pavučinky.

Prevence na prvním místě

Svilušky dobře přezimují v půdě, ve sklenících i ve štěrbinách kůře stromů či v listí. Preventivní opatření mohou výskyt svilušek výrazně snížit.

Je třeba kompostovat. Teploty zapařeného kompostu kolem 70 °C účinně likvidují všechna stádia svilušek i dalších. Před výsadbou vydesinfikujete půdu granulátem k tomu určeným.

Chemické postřiky

V podobě chemických postřiků jsou účinné ve správné aplikaci akaricidy. Na ovocné a okrasné rostliny se aplikují v podvečer postřikem. Pak je nutné postřik po 7. až 10. dnech alespoň 2x opakovat.

Zeleninu i okrasné rostliny ve skleníku lze ochránit i ekologicky

Draví roztoči jsou přirození nepřátelé svilušek. Phytoseilus persimilis je roztoč velký 0,5 mm. Stačí jej nasypat s pilinovým substrátem na rostlinu. Svilušky ve všech stádiích vývoje v mžiku zlikviduje.

Domácí postřik na svilušky

Účinným domácím postřikem na venkovní rostliny je nevábný odvar z cibule. Zalijte slupky z cibulí vroucí vodou a nechte alespoň 3 dny louhovat. Po uplynutí doby výluh sceďte přes síto nebo punčochu a aplikujte postřikem na rostlinu. Postup za pár dní opakujte.

Hlavně se nevzdát a vytrvat

Bohužel, domácí postřiky a odvary vás nezbaví svilušek okamžitě. Dokonale však postupně posilují rostliny a působí jako dokonalá prevence proti těmto škůdcům.

Svilušky napadají především oslabené rostliny. Je tedy důležité postupy opravdu pravidelně opakovat a vytrvat. Výsledky se dostaví – časem.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.