BLOG skleníky bureš

Choroby skleníkových okurek

list
Choroby skleníkových okurek

Choroby skleníkových okurek jsou zpravidla stejné, jako ve volné zahradě. Okurky jsou totiž obecně náchylné k různým chorobám: většinou proti houbovým a virovým infekcím. Některé z nejčastějších chorob okurek zahrnují padlí, bakteriální vadnutí, okurkové brouky, mozaiku okurky a plíseň.

Naštěstí lze mnoho těchto onemocnění léčit. Nahlédněte do níže uvedeného článku a zjistěte, jak udržet vaše okurky zdravé. Jaké jsou některé běžné nemoci okurky?

Padlí

Je to jedna z nejčastějších chorob u okurek. Padlí vykazuje známky bílé práškovité látky obklopující celé listy rostliny. Obvykle začíná po malých skvrnách a poté se rozptyluje po celých listech.

Toto plísňové onemocnění způsobuje špatný růst plodů, zejména pokud je infekce závažná. Listy okurky začnou chřadnout a potom předčasně opadávají. K tomuto problému může přispět zavlažování na hlavu okurky a špatná cirkulace vzduchu.

Při prvních známkách onemocnění může pomoci použití fungicidních sprejů. Abyste zabránili smáčení listů, zalévejte rostliny přímo ke kořenům.

Bakteriální vadnutí

Bakteriální vadnutí, způsobuje vadnutí rostlin a následné rychlé odumírání. Pokud se v rostlině nemoc vyskytuje, zjistíte tak, že se vám při doteku rotliny zachytí na prsty bílá látka.

Bakterie způsobující onemocnění napadají cévní tkáně rostliny, což vede k rychlému vadnutí rostliny. Lepkavá látka produkovaná bakteriálním vadným organismem ucpává tkáně a brání transportu vody.

Nemoc postupuje zprvu jedním listem, pak celou rostlinou. Zničte všechny zasažené rostliny, jen tak dostanete infekci pod kontrolu. Nejlepší je také aplikovat správný insekticidní postřik pro kontrolu bakteriálního vadnutí a prevenci jeho výskytu.

Okurkoví brouci

Okurkoví brouci jsou známí svými černými a žlutými pruhy, někteří z nich mohou však být i skvrnití. Tento hmyz vykusuje malé otvory do květů i listů.

Obvykle nesou chorobu vadnutí a rádi sají mladé sazenice. Kromě toho se larvy tohoto otravného hmyzu živí kořeny okurek. Jedna věc, kterou můžete udělat s okurkovými brouky, je sbírat je ručně, například, jako mandelinky na bramborách. Pohybují se pomalu a nejlépe ráno nebo večer.

Druhou možností jsou opět pesticidy, pozor!!!, ale: jakmile sazenice rozkvetou, přestaňte broučky stříkat, aby včely mohly rostliny opylovat.

Okurková mozaika

Tento typ choroby ovlivňuje květ, list, stonek a celkový růst rostliny. Když infekce zasáhne, může to vést k tvorbě výrazné žluté listové mozaiky, silnému zakrnění rostlin, malformacím, zmenšení velikosti listů, zkroucení listů dolů a dalším.

Květy mohou vykazovat známky výrazných abnormalit. Toto onemocnění je velmi časté. Virus se přenáší z jedné rostliny na druhou různými druhy mšic.

Plíseň

Rostlina okurky a plíseň – na listech vykazuje známky úhlově žlutých skvrn. Toto plísňové onemocnění lze léčit a předcházet mu různými způsoby.

Pokud je vaše rostlina již touto chorobou nakažena, vytrhněte ji, aby se zabránilo šíření infekce. Abyste zabránili infekci, používejte osvědčené kulturní postupy a zastavte nemoc pomocí fungicidů.

Jsou deformované nebo zdeformované okurky nakaženy nemocí?

Někteří lidé si myslí, že deformované nebo zdeformované okurky jsou nemocné. Pokud je ale okurka vtipně tvarovaná, neznamená to, že je nakažena chorobou. Existuje mnoho možností, proč se zdeformované okurky vyskytují:

– jedním z možných důvodů je špatné opylování

Proč okurky zbělejí?

Existují dva možné důvody, proč okurky zblednou. První z nich je blanšírování, ke kterému dochází, když je okurka zcela pokryta listy – okurka, plod potřebuje hodně slunečního světla. Doporučuje se vyříznout velký list nebo dva, aby se plody odkryly.

Na druhé straně to může způsobit nadměrná vlhkost, že okurky zblednou. 

Nedostatek živin mění barvu ovoce na bílou. Hnojte fosforem.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.