BLOG skleníky bureš

Svinky ve skleníku

list
Svinky ve skleníku

V přírodním koloběhu hrají svinky důležitou roli – jsou všežravé, a tak pomáhají s likvidací tlejících rostlin a mrtvých těl živočichů, a tím obohacují půdu. Proto bysme se je neměli snažit ze zahrady vystrnadit za každou cenu, ale spíše jejich výskyt regulovat tak, aby víc pomáhaly, než škodily.

Svinky patří mezi suchozemské korýše – stejnonožce

Vyznačují se charakteristicky zploštělým tělem, přisedlýma očima a sedmi páry nohou.

Jsou světloplaché, a proto se přes den ukrývají na temných vlhkých místech, jako jsou například kameny, dřeva a jiné předměty.

Mladé svinky jsou bílé, dospělé jsou podle druhu šedé nebo hnědé.

Svinka, noční živočich

Svinky jsou aktivní především v noci, kdy se vydávají lovit. Živí se rozkládajícími se zbytky rostlin a živočichů. Právě proto se jim tak dobře daří v našich kompostech. Své české jméno získaly svinky pro své chování: v případě předpokládaného nebezpečí se svinují do kuličky.

Velmi podobně vypadají a žijí jejich příbuzní, stínky – ty jsou však více odolné vůči suchu. Také se nedokážou svinout do úplné kuličky jako svinky.

K nejznámějším členům rodu svinek patří svinka obecná, kterou naši předci znali jako pásovce obecného.

V zahradě patří za normálních okolností k užitečným živočichům, kteří žijí obvykle dva až tři roky. Samičky kladou snůšky jednou, až dvakrát v průběhu léta. Malá vajíčka nosí až do vylíhnutí nalepená na spodní straně svého těla.

Dokáží svinky škodit?

Samozřejmě, že i v případě svinek platí, že všeho moc škodí. Pokud dojde k jejich nadměrnému rozšíření, mohou působit škody na klíčících rostlinách a sadb.

Svinky se vyskytují ve velkém množství tam, kde mají dostatek úkrytů. Zvýšenou pozornost musíme věnovat jejich výskytu ve sklenících a pařeništích, kde jim také hrozí minimální nebezpečí. Nejčastěji svinky napadají plody ležící na vlhké půdě (mladé cukety, okurky, tykve a jahody).

Jak se před svinkami bránit

Výhodou je, že svinky neputují na velké vzdálenosti. Proto můžeme jejich výskyt v zahradě částečně ovlivnit. 

Místa, kde jsou pro nás svinky nežádoucí (např. kompost), zakládáme v co největší vzdálenosti od prostor, kde po těchto tvorech netoužíme:

  • skleníky
  • zimní zahrady
  • sklepy
  • pařeniště
  • fóliovníky

Prostory s častějším výskytem svinek (sklepy, skleníky, pařeniště) pravidelně konrolujeme, čistíme rostliny a odstraňujeme jejich odumřelé části.

Pokud se svinky například ve skleníku vyskytují v nadměrném množství, nabídneme jim denní úkryt, který kontrolujeme a vyprazdňujeme na kompost.

Jako loveckou past můžeme použít třeba stará prkna, dřevitou vlnu, mírně narušená jablka či brambory.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.