BLOG skleníky bureš

Housenky ve skleníku

list
Housenky ve skleníku

Motýli, ti mají přístup do skleníku téměř neustále. Zejména pak tím, jak často se v něm větrá. Motýli mohou v klidu naklást vajíčka a ty se následně promění v hladové housenky, které mohou zničit vekou část úrody. Nám pak nezbývá, než často kontrolovat spodní částečky listů a vajíčka například přenášt ven. Dobrou prevencí je umístění drobných sítí do větracích otvorů.

Housenky motýlů – mají žvýkací ústa a živí se různými rostlinami pěstovanými ve sklenících. Pokud včas nezasáhnete, mohou vám vážně poškodit plodinu.

Níže jsou uvedeny otázky a odpovědi týkající se problémů s housenkami: 

Kolik a jaké škody mají housenky na starosti

– Většina druhů housenek způsobuje poškození celých částí rostlin včetně listoví a květin – buď spotřebují celý list, nebo okoušou alespoň střední žílu.

– Pokud jsou populace housenek rozsáhlé a poškození není zaznamenáno včas, může to snížit kvalitu výnosu plodin nebo vést rovnou k jejich ztrátám.

– Rostliny pěstované ve skleníku mohou utrpět více škod od housenek, než rostliny pěstované venku. Je to tím, že jejich přírodní nepřátelé včetně parazitoidů a predátorů jsou hojnější venku ve volné přírodě. 

Jak na housenky vyzrát?

Je důležité zaměřit se jak na housenky, tak i na dospělé jedince.

Dospělé jedince přitahují světla umístěna ve skleníkových zařízeních a kolem nich, takže snížení intenzity osvětlení je jednou z možností, jak zabránit samicím kladení vajec na rostliny a celkové vábení samic do skleníku.

Eliminace plevelů uvnitř skleníku nám též pomůže zmírnit problémy s obtížnými housenkami, protože mnoho plevelů slouží jako hostitelé dospělých samic ke snůšce vajec.

Jinou možností je jednoduše sesbírat housenky ručně či použít insekticidy, které jsou zaměřeny primárně na fázi housenky, ale insekticidy používáme opravdu až v poslední řadě.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.