BLOG skleníky bureš

Můžete pěstovat kaktusy ve skleníku?

list
Můžete pěstovat kaktusy ve skleníku?

Protože kaktusy vyžadují hodně tepla, aby se dařilo, skleník je jedním z nejlepších míst pro jejich pěstování. 

Je důležité vědět, odkud rostliny pocházejí

Např. kaktusy pocházející ze Severní a Jižní Ameriky – zde je velmi málo srážek. Půda v těchto oblastech je velmi bohatá na minerály, takže je důležité, abyste při jejich pěstování používali podobný druh půdy.

Skleníky poskytují správné množství tepla a vlhkosti

Kaktusy mají rádi jen malé množství vody a budou úspěšně růst, když se umístí do správné nádoby s minerální půdou obohacenou o vitamíny. 

Jakmile jsou kaktusy umístěny ve správných teplotách, se správnou půdou a dostatkem vlhkosti, budou vyžadovat už jen velmi malou údržbu. 

Skleníky ve všech podobách

Skleník lze chápat jako nejvyšší metu kaktusářů, kteří se postupně dopracovali k samostatně stojící pěstírně. Dnes už se nemusí jednat o stavbu opláštěnou jednoduchým nebo vakuovaným sklem, ale mnohdy jde o lehké hliníkové konstrukce potažené komůrkovými deskami vyrobenými z tvrdých plastů, především pak z polykarbonátu. Tyto výrobky mají nejrůznější sílu a počet komůrek.

Polykarbonát

Plastové desky mají o něco horší světelnou propustnost než sklo, ale vynikající tepelně izolační vlastnosti, jsou lehké, nevyžadují tak robustní konstrukci a dobře se s nimi pracuje.

Pro pěstování kaktusů je ideální zvolit, podle dosavadních zkušeností, jedno nebo dvojkomůrkový polykarbonát silný 16 mm. Izolační vlastnosti plastu posílíme na zimu bublinkovou fólií, protože na rozdíl od jiných rostlin, kaktusy nepotřebují během vegetačního klidu tak velký světelný požitek.

Moderní materiál rozšiřuje možnosti tvarů stavby

Tvar skleníku vychází z možností každého pěstitele a z druhu použitého materiálu. Zatímco u skleníků opláštěných tabulovým sklem využíváme klasickou konstrukci s čelním trojúhelníkovým štítem, u skleníků opláštěných polykarbonátem můžeme využít i obloukovitý tvar konstrukce. Z důvodů lepších tepelně izolačních vlastností, ale také kvůli lepšímu světelnému požitku můžeme skleník postavit částečně pod úrovní terénu.

Důležité větrání

Pamatujme však na jednu zásadní radu – v zimě se skleník vytopí, ale daleko důležitější je ho v létě vyvětrat! Dostatečné větrání ať přirozenou výměnou vzduchu nebo i nuceným oběhem ventilátorem je pro kaktusy nesmírně důležité a patří k rozhodujícím faktorům úspěšného pěstování.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.