BLOG skleníky bureš

Skleníkové plísně a jak s nimi zatočit

list
Skleníkové plísně a jak s nimi zatočit

Plísně jsou typy hub, které rostou nejlépe v teplém a vlhkém prostředí. Většina hub se rozmnožuje a šíří prostřednictvím spór. Spóry se vynoří z plodových těl hub a jsou nejčastěji rozptýleny ve větru nebo transportovány vodou. Podobně jako semena rostlin mohou spóry přežít podmínky prostředí, které nevedou k růstu plísní, a začnou růst, až přijde jejich čas.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Spojených států nikdo přesně neví, kolik druhů hub existuje, ale odhady se pohybují od desítek tisíc až přes tři sta tisíc.

Obecně lze říci, že plísně se množí ve vlhkých a teplých podmínkách, jaké jsou často udržovány ve skleníkových prostředích a nejlepším řešením plísní je prevence!

K optimálnímu růstu běžných skleníkových hub, včetně  šedé plísně a černé sojové plísně,  dochází, když je lokalizovaná relativní vlhkost vzduchu nad 85% a zvýšená teplota, cirkulace vzduchu je tím pádem minimální a stojatá voda na listech rostlin, půdě nebo jiných skleníkových plochách je pro plísně ideální. 

Účinky plísní na člověka jsou velmi rozmanité a závisí především na citlivosti jednotlivců na spóry plísní.

Při zkoumání problému s plísní ve skleníku je důležité hledat příznaky nadměrného růstu plísní. Mezi příznaky patří listové skvrny, plíseň, zhoubné nádory a hniloba. Pozorování příznaků znamená skutečně vidět houbu nebo houby, které způsobují poškození nebo nemoc. 

Plísně mohou být ve skleníku nepříjemnou záležitostí

– ale mykotickým problémům lze ve skutečnosti snadno zabránit. Nejlepší způsob, jak se vyhnout problémům s plísní, je udržovat podmínky, které nepřispívají k růstu a reprodukci hub. Udržujte obecnou relativní vlhkost pod 85%, vyhněte se nadměrnému zalévání a zajistěte dostatečné rozestupy rostlin mezi sebou pro dobrou cirkulaci vzduchu. 

Větrání ve skleníku a dobré cirkulace vzduchu lze dosáhnout  otevřením skleníkových větracích otvorů a přidáním ventilátorů. Pokud je váš skleník umístěn ve vlhkém prostředí, může naopak použít odvhčovače.

V případě, že se plísně ve skleníku přeci jen uchytí, je třeba ze skleníku odstranit infikovanou půdu a rostlinný materiál a všechny ostatní povrchy napadené houbami by měly být důkladně očištěny.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.