BLOG skleníky bureš

Jak bojovat se škůdci ve skleníku

list
Jak bojovat se škůdci ve skleníku

Specifické prostředí skleníku má své výhody, ale také nevýhody. Ani tam se nevyhneme škůdcům, ale boj proti nim nám může skleník komplikovat.

Většina chemických přípravků totiž postihne nejen škůdce samotného, ale i další hmyz včetně jeho přirozených nepřátel. Navíc je řada druhů proti chemii už dost odolná. Alternativou tak mohou být ekologické postřiky, případně biologické metody, tedy cílené nasazení predátorů, kteří škůdce zlikvidují. Nejčastějšími škůdci rostlin ve sklenících jsou mšice, svilušky, molice, ale také slimáci. Významnou prevencí škůdců jsou také tzv. hmyzí hotely. Ten svůj můžete umístit třeba poblíž skleníku, aby se otevřenými okny dostal i dovnitř. Existují i specializované lepivé destičky v různých barvách podle druhu škůdce.

Mšice

je polokřídlý hmyz, který na rostlinách uvidíme pouhým okem, ale jeho přítomnost signalizují už z dálky zkroucené listy, z nichž mšice vysály šťávu. Nejčastěji je sice najdeme bez křídel, ale když se přemnoží, začnou se líhnout i jedinci s křídly, aby se mohli přesunout na další rostlinu. Bojovat se proti nim dá insekticidy, a to jak průmyslově vyrobenými, tak i doma připravenými (například nálevy z tabáku, česneku, nebo některých bylinek). Mšice milují i některé druhy hmyzu, například larvy slunéčka sedmitečného a vosiček nebo škvoři.

Svilušky

patří k roztočům. Kladou vajíčka tak malá, že je bez lupy neuvidíte. Proto svilušky najdete hlavně podle žloutnutí listů, které také opadávají a bělavá „pavučina“ na rostlinách. Protože svilušky mají rády teplo a sucho, dá se proti nim bojovat vodou. Postižené rostliny pravidelně zalévejte ve formě mlžení, aby se voda dostala na celou rostlinu. Když to nepomůže, aplikujte chemický postřik.

Molice

jsou křídlatý hmyz a stejně jako mšice se živí šťávou z rostlin. Navíc zanechávají na listech výměšky. Do skleníku si je můžeme zanést s plevelem. Těla dospělých jedinců jsou chráněna voskovými výpotky, které odolají i některým chemickým přípravkům. Použijte proto prostředky speciálně určené na boj proti molicím. I do skleníku se mohou dostat slimáci, případně hlemýždi. Postup je stejný jako na záhoně, nejčastěji tedy vhodný chemický postřik.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.