BLOG skleníky bureš

Pěstování rajčat ve skleníku

list
Pěstování rajčat ve skleníku

Rajčata patří k nejpopulárnějším druhům zeleniny. Jíme je v salátech, vaříme z nich, ale spousta lidí miluje i umýt si rajče a sníst ho jen tak.

Na to se ale příliš nehodí poněkud plastikově chutnající rajčata ze supermarketů. Co si vypěstovat chutné, skutečně červené a voňavé rajské jablíčko sami? Ideálním pomocníkem k tomu je skleník.

Proč skleník

Skleník dokáže zrychlit úrodu, protože v něm rostlina rajčete roste rychleji a stejně tak dozrávají i plody. Vzduch zde je prohřátější, a pokud si ve skleníku neděláte právě průvan, příjemné klima se zde udrží. Čerstvý vzduch je samozřejmě třeba, ale větrat v jarních měsících můžete jen v denních hodinách, kdy je teplo. Před nočním chladem vnitřek skleníku chraňte. I když nemá skleník vytápění, můžete v něm teplotu zvýšit, je-li třeba. Stačí několik svíček, případně i nádoby s vodou, která se během dne ohřeje a v noci vyzařuje teplo a tím ohřívá ve skleníku vzduch. Pro bohatou úrodu potřebujete čistá skla, protože špinavé stěny skleníku nedovolují slunečním paprskům, aby dovnitř pronikly v dostatečném množství.

Co budete potřebovat

Budete potřebovat vhodný substrát, sazeničky rajčat, hnojivo a samozřejmě dobře větraný skleník. Dál budete potřebovat oporu pro rostliny, což může být dřevěná konstrukce, provaz, síť, nebo kovové spirály. Do skleníku se hodí tzv. tyčková rajčata, protože rostou do výšky. Oproti tomu keříčková rajčata se rozrůstají do šířky a je pro ně vhodnější klasický záhon s dostatkem místa.

Na co si dát pozor

Teplé a vlhké prostředí skleníku je ideální pro růst plísní i rozvoj dalších chorob a výskyt škůdců. Půdu pro pěstování rajčat ve skleníku musíte tedy maximálně jednou za dva roky, ale lépe každý rok vyměnit a zbavit se tak zárodků v ní ukrytých. Pro rajčata novou zeminu promíchejte s kvalitním kompostem. Je vhodné rovněž používat vhodné postřiky, pokud nechcete používat chemii, vyzkoušejte tzv. biologickou ochranu

Rajčata lze pěstovat jak na záhonech krytých skleníkem, tak i v nádobách či pytlích. Pro dobrou úrodu je třeba dobře zvolit termín výsadby. Rajčata nesnášejí příliš nízké teploty a noční mrazíky je mohou i ve skleníku poškodit. Pokud máte již rajčata zasazená, ale předpověď počasí varuje před nočním mrazem, ochraňte rostliny vytápěním. Větrání nejen dodává rostlinám čerstvý vzduch, ale umožňuje také hmyzu, aby rostliny opyloval.

Musíte ale dbát také na vhodné množství slunce. Skleník je obvykle na slunném místě, ale pokud bude slunce příliš, mohlo by sazeničky spálit. Sázíme do cca 25 cm a ideální je dát přímo k rostlině také hnůj, nebo kompost. Před zasazením rostlinky zastřihněte a nechte jen horní listy. Do zeminy se zasazuje kořenový bal a rostlina až na nejvyšší listy.

Rajčata musíte pravidelně zalévat. Je třeba také zalamovat postranní výhonky, aby rostlina nebyla zbytečně vysílená. Zalamovat musíte minimálně jednou za tři dny. Doporučuje se také kolem rostlinek rozsypat mulčovací kůru. Sazeničky si můžete předpěstovat už v únoru. Pokud je teplo, nebo máte dobře izolovaný skleník, sázet můžete už v dubnu. V opačném případě počkejte až po ledových mužích, tedy na polovinu května.  Rajčata ve skleníku potřebují denní péči – zálivku, větrání i kontrolu, zda nejsou napadeny škůdci či plísní.

Sklízet můžete celé léto, ale pozor. Jakmile se začnou blížit podzimní mrazíky, je třeba všechny plody, i když ještě zelené, otrhat. Pokud je necháte na teplém a slunném místě, dozrají.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.