BLOG skleníky bureš

Co znatelně ovlivňuje růst rostlin ve skleníku

list
Co znatelně ovlivňuje růst rostlin ve skleníku

Víte co může ovlivnit růst skleníkových rostlin? To vám napovídá už vaše venkovní zahrádka.

Semena

Výsadba pomocí starých semen – podívejme se na tyto tři důležité prvky, které mohou ovlivnit životaschopnost vašich semen:

Stáří

Všechna semena jsou 100 % životaschopná jeden rok. Některá i déle. Procento klíčivosti u zastaralých semen však značně klesá již právě po prvním roce.

Typ

Různost semen může ovlivnit, jak dlouho vaše semeno zůstane naživu. Semena, jako je třeba kukuřice a paprika mají malou šanci na přežití po překročení právě doby dvou let. Semena jako je mrkev a rajčata mohou zůstat životaschopná dokonce až čtyři roky. Zatímco semena okurky jsou dobré i po šesti letech.

Uskladnění

Staré semena mohou mít větší možnost udržení si své životaschopnosti, jsou-li správně skladovány.

Semena zůstanou naživu mnohem déle, pokud jsou uložena v chladné temné místnosti. Dobrým příkladem pro takové skladování je například lednice. Úplně nejdéle vydrží však semena zmražená při teplotě -18°C.

Velmi citlivá semena: Vysévají se hned či jen několik měsíců po sklizni. Patří sem pažitka, česnek, pór, cibule (velmi citlivá až krátká životnost), pastinák.

Semena s krátkou životností: Udržují si slušnou míru klíčivosti po dobu dvou až tří let. Patří sem, celer (krátká až střední životnost), sladká kukuřice (krátká až střední životnost), fenykl, špenát.

Semena se střední životností: Udržují si slušnou míru klíčivosti po dobu čtyř až pěti let. Patří sem fazole, čekanka, salát, hrách, ředkvička, mangold, řepa.

Semena s dlouhou životností: Udržují si slušnou míru klíčivosti i po více než pěti letech. Patří sem brukvovitá zelenina, okurka, lilek, meloun, lebeda, tykve (dýně, cukety).

Voda

Přelití, bývá obvyklou příčinou toho, proč sazenice nerostou či vadnou. Některé rostliny přirozeně absorbují více vody než jiné, a na to bychom si měli dát velký pozor. Množství vody, které je dostatečné pro jednu rostlinu, může být pro druhou rostlinu na škodu. Stejně tak, když se sazenice klubou pomalu, dejte si pozor právě na zavlažování.

Pro skleníkové začátečníky může být pochopitelně obtížné ze začátku najít tu správnou zavlažovací frekvenci.

Rostlinky ve skleníku sice zůstávají déle vlhké než venku v zahradě což je skvělé, na druhou stranu se ale zase nemůžete spoléhat na déšť, nýbrž jen sami na sebe.

Řešením je, uspořádání rostlin ve skleníku dle toho, kolik vody která potřebuje. Jen tak získáte přehled o zavlažování.

pH

Příliš vysoká nebo naopak příliš nízká hladina pH v půdě je nejzákladnějším problémem, který mohou zahradníci přehlédnout. Může výrazně zpomalit klíčení, i když na první pohled není na rostlinkách nic poznat.

Při problémech růstu zkontrolujte pH co nejdříve, abyste zjistili, zda je to příčina vašich neúspěchů! 

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.