BLOG skleníky bureš

Jak vytápět skleník bez elektřiny

list
Jak vytápět skleník bez elektřiny

Skleník je pro některé lidi zastrašující záležitostí, je přece už dost těžké platit účty za elektřinu, při vytápění domu, natož ještě vytápět mohutný skleník. Nic ale není tak černé jak se zdá, a my pro vás máme pár tipů, jak „vytopit a neprodělat“…

Kompost ve skleníku

Každý zahradník už to někdy určitě viděl. Když začneme kopat a převracet kompostovou hromadu, začne se z ní doslova kouřit. Dobrá hromada kompostu se dostane vysoko nad 38 stupňů Celsia a může tam chvíli zůstat, zejména pokud se pravidelně přidává kyslík. Jinými slovy, kompost přirozeně vydává teplo, které vám z přehledem dokáže vyhřívat skleník. A cestičky vyrobené z tmavého mulče ze dřeva se k tomuto vytápění svým rozkladem rády přidají.

Využijte objekty, jenž pracují s teplem

Při pasivním ohřevu solární energií je rozhodující tepelná hmota. Některé předměty, jako jsou třeba skály, jíl a cihly absorbují teplo z teplého vzduchu a následně ono teplo uvolňují, když vzduch zchládne.

Výbornou tepelnou vlastnost má i voda

Náš tip je ve skleníku vyrobit vyvýšené záhony s kamennými nebo cihlovými stěnami, které umí s teplotou výborně pracovat.

Izolujte severní stranu

Severní stranu skleníku můžete s klidem zaizolovat, protože ze severu stejně slunce moc nezasvítí. Tato odizolovaná strana alespoň zabrání úniku tepla zevnitř ven a zastaví chladný severní vítr, který by mohl prosakovat zvenčí. 

 Odraz slunečního světla a tepla

Chcete-li zvýšit účinnost izolované severní stěny ve skleníku, je vhodné nechat její vnitřní stranu (orientovanou na jih) natřít bílou barvou nebo ji potáhnout nějakým reflexním materiálem. Slunce se od této zdi odrazí a zasvítí krásně na vaše rostlinky – alespoň ve dne.

Zasaďte skleník hlouběji

Zatímco většina z nás považuje sklepy za špinavá, chladná místa, pravdou je, že v podzemí je přes zimu často tepleji než nad zemí. Čím hlouběji do země půjdeme, tím konstantní je teplota a konzistence vzduchu je vždy nad bodem mrazu. Z toho nám vyplývá, že když skleník zakopeme, může nám země pomoci zmírnit teplotu uvnitř a zvláště v pěstebních záhonech.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.