BLOG skleníky bureš

Čmelák nebo včela do skleníku?

list
Čmelák nebo včela do skleníku?

Dlouho a dlouho se už diskutuje o tom, kdo je lepší opylovač skleníkových plodin? Čmeláci nebo včely medonosné? V historii byly včely využívány zemědělci k opylování potravinářských plodin, ale stále častěji si na pomoc oni zemědělci berou právě čmeláky.  Tady máte 12 důvodů proč:

Důvod č. 1

Aktivní období

Čmeláci se stávají aktivními už při nižších teplotách (kolem 5 ° C) na rozdíl od včely medonosné, která se stává aktivní při přibližně 15, až 18 ° C. Z toho vyplívá prodloužené období opylení každou nastávající sezónu. 

Důvod č. 2

Nízká světelná aktivita

Čmelák je aktivnější za oblačných, mlhavých a deštivých dnů ve srovnání s včelkou, která za takového počasí ani z úlu nevyletí.

Důvod č. 3

Rychlost letu

Čmelák létá ve větru až 64 km / h, pokud jde o opylování skleníku, průměrná rychlost větru ve skleníku se pohybuje kolem 4 až 5 km / h.

Důvod č. 4

Aktivní hodiny

Čmeláci mají delší pracovní denní dobu než ostatní opylovači. To způsobuje nárůst cca o 20-25% v období opylování denně.

Důvod č. 5

Více květů za minutu

Čmeláci navštíví mnohem více květů za minutu, než včely medonosné. Když přidáme tento fakt k předchozím bodům, výsledkem je mnohem vyšší celkový poměr rychlosti opylení květu.

Důvod č. 6

„Buzz Pollination“

Čmeláci mají zvláštní způsob opylení zvaný „ Buzz Pollination “. Jedná se o rychlý vibrační pohyb, který uvolňuje velké množství pylu naráz. Opylení buzzy umožní tedy čmelákovi opylit květinu při jedné návštěvě. Zatímco včelka musí navštívit květ sedmkrát až desetkrát, než dojde k plnému opylení květiny.

Důvod č. 7

Přitažlivost ke konkrétním květům

Čmeláci mají delší „jazyky“ než včely medonosné a mohou tak účinněji pylovat květy s úzkými trubičkami, jako je například paprika, rajče, borůvky a další.

Důvod č. 8

Náhodný let

Čmeláci létají mezi rostlinami náhodněji než včely medonosné. To několika násobně podporuje vyšší míru křížového opylení ve skleníku.

Důvod č. 9

Méně rojení

Čmeláci jsou pro člověka mnohem bezpečnější, vzhledem k tomu že netvoří roj, a tím pádem jsou mnohem méně agresivní než včely medonosné.

Důvod č. 10

Smysl pro směr

Čmeláci mají lepší smysl pro směr, díky čemuž jsou užitečnější v chráněném nebo částečně chráněném skleníku. Včely se těžko orientují a často se mnohé z nich zraní náletem do skla.

Důvod č. 11

Pyl nad nektarem

Čmeláci mají radši pícniny spíše než nektar, což z nich činí mnohem účinnější opylovače než včely medonosné.

Pyl  je jemný prášek mikroskopických částic ze samčího květu, který může oplodnit samičí květ za vzniku semen. Pyl je produkován prašníky, samčími reprodukčními orgány nalezenými ve většině kvetoucích rostlin.

Nektar  je sladká látka, produkovaná některými rostlinami k přilákání opylovačů, jako jsou včely, motýli a kolibříci. Včely sbírají nektar a přeměňují ho na med. 

Důvod č. 12

Týmová práce

Čmeláci se používají ve spojení s včelami medonosnými, což zvyšuje šanci na opylení většiny květů, což vede k větším výnosům úrody.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.