BLOG skleníky bureš

Jak se starat o polykarbonátový skleník v zimě?

list
Jak se starat o polykarbonátový skleník v zimě?

Podzimní úklid polykarbonátového skleníku může trvat celý víkend. Práce to není lehká, ale bezpochyby prospěšná. Úspěch velkého výnosu ze skleníků s 50% závisí na tom, jak se dobře o ně staráte.

Podzimní úklid polykarbonátového skleníku

Po poslední sklizni, cca před nástupem prvních mrazů je třeba si najít čas pro základní úklid ve skleníku: odstranění všech zbytků rostlin, plotů a cest  – pokud je to možné.

Mytí polykarbonátového skleníku

Postačí nám na to běžné mýdlo, voda a měkký hadřík. Omýt musíme vše uvnitř i zvenku, takže úklid vám zabere spoustu času, ale opět, je to potřebné. Používání škrabek, kartáčů či abrazivních materiálů je přísně zakázáno, ty totiž přispívají k poškození ochranné vrstvy na polykarbonátu a v některých případech zkracují i životnost skleníku.

Dezinfekce

Nejjednodušší a nejbezpečnější způsob dezinfekce skleníku je pomocí síry.  Ta se provádí při teplotě vzduchu mezi 12, až 15 ° C. Než začnete s dezinfekcí, odstraňte ze skleníku vše, co by tam už nemělo co dělat. Po použití dezinfekce okamžitě skleník opusťte. Zavřete u něj všechny dveře a okna a nejméně týden do něj nevstupujte.

Pro dezinfekci půdy je nejlepší použít biopreparace, které kromě potlačování mikroorganismů i léčí půdu.

Jak se starat o skleník v zimě

Největší nebezpečí nastává v případě většího množství vlhkého sněhu. Často se stává, že střecha skleníku se pod zátěží zřítí. Takovým porušením jsou podpěry ohnuté, geometrie skleníku se mění, takže není možné jej vrátit do původního stavu.

Můžete si však sami posílit podpěry skleníku, stačí do něj postavit dřevěné podpěry ve tvaru písmene “T”, aby na nich střecha spočívala.

V zimním období co nejvíce větrejte, tak, aby škůdci a houbové nemoci se zmrzly.

Odstranění sněhu ze skleníku

Bez ohledu na to, zda jste střechu zpevnili nebo ne, doporučujeme pravidelně skleník od sněhu čistit. Vyčištěný sníh může být hozen přímo do skleníku, díky tomu na jaře bude půda pěkně vlhká.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.