BLOG skleníky bureš

Jak pěstovat okurky ve skleníku?

list
Jak pěstovat okurky ve skleníku?

Okurky rostou rychle, takže na jejich sklizeň nemusíte čekat dlouho. Můžete je zasít bez ohledu na to, jak velkou plochu máte, zvláště když používáte mřížovinu. Mohou být také úspěšně vysazeny v květináčích, pěstovacích pytlích nebo přímo v zemi. Pěstování okurek ve skleníku se nemusíte obávat.

Dvě hlavní odrůdy okurky

Odrůda skleníkových okurek vytváří dlouhé, chutné plody, stejně jako ty, které si koupíte na trhu. To nevyžaduje opylení. Proto se odstraňují všechny samčí květiny, abyste zabránili opylení a následnému zhořknutí plodů.

Odrůda venkovních nebo hřebenových okurek má naopak tendenci být menší, tlustá a nerovná. Tyto okurky musí být opylovány, protože vytvářejí samčí a samičí květiny. O to se však postará hmyz.

Více o pěstování okurek

Okurky jsou obvykle jedno – druhové. Na každé rostlině jsou samčí a samičí květiny:

– Mužské květiny snadno poznáte, protože mají holý kmen.

– Ženské květy vypadají, jako by mezi základem květu a stonku měly malou okurku nebo malý, málo rozvinutý výhonek ovoce.

Okurka je široce pěstovaná zelenina, plazící se réva, která produkuje plody cucumiform. Okurky jsou bohaté na draslík, flavonoidy a vitamín K.

Jak pěstovat okurky ve skleníku

Okurky jsou teplomilné, rostlinám v plném růstu vyhovuje 25–30 °C ve dne a 15–20 °C v noci.

Semena okurky zasejte v posledních třech týdnech před datem mrazu, abyste je mohli přesadit jeden týden po odeznění mrazu. To je důležité, protože okurky jsou velmi citlivé na přemrznutí.

Ideální je zasetí semínek do rašelinových květináčů nebo květináčů vyrobených z rašeliny, ve kterých lze pěstovat a přesazovat rostliny, aniž byste je museli extrahovat, protože by neměly být narušeny kořenové systémy.

Okurky mělce koření (jejich kořeny sahají do hloubky přibližně 15–20 cm), avšak rozrůstají se do velké plochy, proto není vhodné pod nimi pěstovat jinou zeleninu.

Využijte svislý prostor

Pěstování okurek na mřížích podporuje více vedlejších výhonků a vytvoří větší okurky. Uvazováním docílíte velkých nárůstů a vynikajících výnosů. Hlavní výhonky proplétejte mříží, aby nevysely dolů a nezlomily se. Boční, plané výhonky zaštipujte, aby se rostlina zbytečně nevysilovala.

Škůdci

Mezi běžné škůdce, kteří útočí na okurky, patří například molice. Rostlina je náchylná k chorobám, jako jsou bakteriální vadnutí, napadení virem mozaiky a antracóza. Příznaky nedostatečné výživy jsou: žluté listy, nedostatečné vyvinutí listů nebo neúrodnost.

Správné zalévání

Okurky vyžadují mírné zalévání, postupujte podle pravidla „málo a často“. Zaléváme je ke kořenům, předcházíme tak plísním na listech.

Připravte se na dokonalé světlo a teplo

Okurky vyžadují dostatek slunečního světla, proto se ujistěte, že jste skleníkovou sadu nastavili tak, aby umožňovala přímé sluneční záření alespoň šest hodin. Pravidelným zamlžováním udržujte teplý a vlhký interiér. V horkých letních dnech zajistěte okurkám spíše stín.

Sklizeň!

Můžete sklízet 20 až 50 okurek na rostlinu. Své okurky můžete začít sklízet přibližně 12 týdnů od výsadby. Nejlepší je sbírat je, když jsou čerstvé, to znamená ještě před tím, než odhalí známky nesení semen. Starší plody mohou být hořké. Časté sklizně podpoří nekonečný výnos.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.