BLOG skleníky bureš

Pěstování rajčat kdykoliv ve skleníku

list
Pěstování rajčat kdykoliv ve skleníku

Většina zahrádkářů vám řekne, že výjimečnou čerstvou chuť domácích rajčat v létě dokáže porazit jen málo věcí. Naštěstí se skleníkem nejste omezeni jen na letní měsíce; můžete pěstovat chutná rajčata, kdykoli budete chtít. Rajčata mohou být vybíravé rostliny, ale s trochou praxe by měl být kdokoli schopen vyrobit si vlastní zásobu těchto lahůdek po celý rok.

Začínáme

Chcete-li pěstovat nejlepší možná rajčata, je důležité, abyste svým rostlinám poskytli zdravý start. Začněte nákupem semen vyvinutých speciálně pro použití ve sklenících (snadno dostupné v každém katalogu osiv), které vám pomohou vyhnout se některým běžným problémům se skleníkem. Semena zahřívejte v teplých podmínkách. Nezapomeňte použít ve skleníku čerstvou zeminu místo té z loňských let, ta by totiž mohla na vaše rostliny přenést zákeřné nemoci. Jedním z běžných problémů se skleníkovými rajčaty je stav, který je způsoben nedostatkem vápníku. Chcete-li tomuto stavu předejít, zapracujte do půdy například kostní moučku.

Výběr umístění

Rajčata by měla být umístěna pouze do skleníku, který je již čistý a kompletně připravený. Rajčata jsou velmi náchylná na škůdce, kteří můžou nakonec rostlinu úplně odrovnat. Tyto problémy můžete minimalizovat současným pěstováním bylin, jako je bazalka a levandule, ve skleníku, které škůdce od pobytu ve skleníku odradí. Ujistěte se, že vaše rostliny rajčete jsou umístěny na slunném místě, které bude zdrojem tepla především během chladného počasí.

Osvětlení

Důvodem, proč rajčata v zimě nerostou, je často to, že nemají dostatek přirozeného světla. Proto je během zimních měsíců téměř vždy vyžadováno doplňkové osvětlení. Pro rajčata by se měla používat vysokotlaká sodíková světla, protože podporují kvetení a plody. Pro dosažení nejlepších výsledků s rajčaty by měla být světla používána až 18 hodin denně.

Topení

Pokud není ve skleníku udržována správná teplota, rajčata se nedokážou produkovat. Teplota by proto měla ve skleníku být maximálně 30° C a minimálně 15°C, ideální je 25 – 27°C. Pozor si však musíme dát na teplotu během opylení, optimální teploty pro opylení jsou při teplotách vzduchu 20 až 25°C a 18°C půdy. Při teplotě vzduchu 15°C a méně k opylení nedojde.

Rostliny snášejí bez po škození i krátkodobý pokles teploty na +1°C .

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.