BLOG skleníky bureš

Pěstování ředkviček ve skleníku

list
Pěstování ředkviček ve skleníku

Když se na našem stole objeví ředkvičky, tak už je skutečně jaro. Ale když si je zasadíme do skleníku, můžeme jít mnohem dřív než na farmářském trhu. A mnohem zdravější než ze supermarketu. Tahle jemně štiplavá a velmi zdravá zelenina vám může vylepšovat jídelníček už v brzkém jaru. Na chleba i do salátu, nebo jen tak – ředkvičky chutnají vždy skvěle.

Rychlé vitamíny

Od vysetí to trvá jen velmi krátce. Obvykle se ve skleníků vysévají v polovině února a prvních červených ředkviček se pak můžete dočkat už po třech týdnech, tedy klidně začátkem března. Důležité je vysévat ředkvičky s určitými rozestupy, minimálně 3 cm od sebe, jinak se nevyhnete nudné povinnosti jednocení. To se musí případně udělat asi 2 týdny po výsevu. Jednotlivé řádky by měly být od sebe vzdáleny aspoň 10 cm. Vysetá semínka důkladně zalijte a následně zakryjte netkanou textilií.

Škůdci a choroby ředkviček

Právě netkaná textilie slouží jako obrana proti květilkám. Tyto malé mušky kladou na krčky kořínků ředkviček svá vajíčka. Z nich se vylíhnou larvy, které si v ředkvičkách budují chodbičky, což se rostlinám samozřejmě nelíbí. Na obranu vylučují hořčiny, což zase mění nepříjemně chuť ředkviček. Můžete samozřejmě zvolit i chemický postřik, ale po něm si minimálně 2 týdny na ředkvičkách nepochutnáte.

Další škůdcem je pro ředkvičky mandelinkovitý brouk dřepčík. Jeho larvy napadají listy ředkviček a celou rostlinu zničit. I proti nim pomáhá netkaná textilie, případně lapače s lepicí vrstvou. Dřepčíky můžete i ručně sbírat. Jsou černí a jakoby kovoví, ale pozor, umí dobře skákat. Existují i chemické a biologické přípravky.

Proti chorobám jsou ředkvičky dost odolné. Poškodit bulvy ředkviček ale může nedostatek vláhy. Když kvůli tomu popraskají, mohou rychleji podlehnout plísni, případně i hnilobě.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.