BLOG skleníky bureš

Pěstování máty ve skleníku

list
Pěstování máty ve skleníku

Máta peprná patří mezi nejoblíbenější bylinky, které se používají nejen při vaření a přípravě moučníků, ale také při míchání koktejlů a v léčitelství. Voda s čerstvou mátou, nebo s mátou a citronem patří mezi populární zdravé nápoje. Mátový čaj je skvělý na zažívání a působí protizánětlivě. Proto si stále více lidí pěstuje mátu nejen na zahradě, ale také doma, nebo ve skleníku.

K pěstování máty ve skleníku potřebujete vhodné slunné místo, hlinito-písčitý substrát, vhodnou zálivku a odstraňování plevele. Zalévání bylinek ve skleníku by nikdy nemělo znamenat natočení vody z kohoutku. Naopak, voda by měla být odstátá a její teplota by měla odpovídat teplotě vzduchu ve skleníku. Nesmí jí být ani moc (to by mátě uhnívaly kořínky), ani málo (to by rostlinky zase zasychaly). Spíše jí vadí málo než příliš vody.

Mátu lze pěstovat ze semínek, ale není to úplně jednoduché. Snáze to jde ze řízků nebo ze sazeniček.

Podobně jako jiné bylinky, také mátu je třeba zhruba jednou za dva týdny lehce přihnojit. Vhodný substrát si buď můžete koupit hotový, nebo si ho doma namíchat z rašeliny a hrubšího písku (tři díly rašeliny a jeden díl písku). Jinou variantou je rašelina, písek a perlit v poměru 1:1:1. Propustný substrát dokáže odvádět přebytečnou vodu.

Teplota ve skleníku by se měla během dne pohybovat kolem 20 °C, v noci by neměla klesnout pod 13 až 15 °C. Při přílišném vedru je vhodné bylinky trochu zastínit a dopřát jim také čerstvý vzduch. Máta potřebuje prostor, aby se mohla dostatečně rozrůst.

Sklízet lístky máty můžete v podstatě kdykoli. Stačí si odstřihnout čerstvé lístky třeba do mojita. V případě, že chcete celou rostlinu nasušit, měli byste si sklizeň naplánovat do období těsně před květem. V té době obsahuje nejvíce silic. Má-li vhodné podmínky, máta znovu doroste.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.