BLOG skleníky bureš

Předpěstování sadby ze semen ve skleníku

list
Předpěstování sadby ze semen ve skleníku

Ne vždy jsou kupované sazenice tou nejlepší volbou. Pokud chcete vědět, co sázíte, předpěstujte si sadbu sami ve skleníku ze semínek. Vyjde vás to i podstatně levněji a úrody na záhonech se dočká mnohem rychleji. Podle toho, jakou teplotu ve skleníku máte, zvolte období setí.

U řady rostlin můžete použít semena z plodů, které jste sami sklidili. Jen si u nich zjistěte, jak jsou na tom s klíčivostí. Odpočítaná semena dejte na savý papír, nebo buničitou vatu a uchovejte je při teplotě kolem 20 °C. Pokud jich aspoň pětina vyklíčí, můžete semena vysít do skleníku a vypěstovat si vlastní sazeničky.

Do čeho je dát?

Někdo nedá dopustit na pěstování sadby v truhlících, další preferuje speciální sadbové květináče, nebo šetří a použije plastové kelímky třeba od jogurtu. Je jedno, co si vyberete, ale vždy musí být daná nádoba čistá a vydezinfikovaná. Jinak byste si kromě sadby mohli vypěstovat i škůdce nebo choroby.

Kam s nimi?

Na jaře bývají přízemní mrazíky poměrně dlouho, takže ve skleníku je lépe mít sazeničky ve vyšší poloze, třeba na policích podél stěn skleníku. Lépe k nim pronikne sluníčko a teplo stoupá vzhůru, takže by tam měly být ve větším bezpečí, a to i před teplotními výkyvy.

Co se da předpěstovat

Vysít můžete v podstatě cokoli, ale chcete-li sadbu sázet na venkovní záhony, je dobré se držet obvyklého postupu. Nejdříve se většinou začíná s mrkví, petrželí a celerem, a to koncem března a v dubnu. Pak následují jarní vitamínové zdroje jako ředkvičky, hlávkový salát, kedlubny, brokolice, salátové okurky, špenát a čínské zelí. Všechna semena vyklíčí maximálně do několika týdnů. Na záhony se nejvíce rostlin vysazuje v druhé polovině května. V té době už se pěstují další sazeničky – rajčata, papriky, květák, lilek, kapusta nebo zelí. Ještě později se pěstuje sadba pórku, růžičkové kapusty a další zeleniny. Celoročně ven či do skleníku si můžete pěstovat sazeničky bylinek.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.