BLOG skleníky bureš

Molice skleníková

list
Molice skleníková

Mezi nejčastější škůdce ve sklenících patří molice skleníková. Jedná se o křídlatý hmyz, který se živí šťávou z rostlin a k tomu zanechává na rostlinách určité výměšky. Vyskytuje se jak na zelenině, tak i na okrasných rostlinách pěstovaných ve skleníku. Odhaduje se, že se vyskytuje na asi 800 druzích rostlin. Molici skleníkovou lze zaměnit s jinými druhy molic, ty jsou ale většinou větší (molice bavlníková), či jinak zbarvené (molice vlaštovičníková). Molice skleníková pochází původně ze středoamerických tropů, ale postupně byla zavlečena do celého světa.

Molice si můžeme do skleníku zanést s plevelem, ale může se k vám dostat i z průmyslových fóliovníků a skleníků, kde se ve velkém pěstuje zelenina a květiny. V těchto velkých sklenících je její výskyt poměrně častý. Vyhněte se předpěstované sazbě z těchto velkých skleníků. Raději si vypěstujte vlastní sazeničky ze semínek, nebo si sazbu pořiďte z ověřeného zdroje.

Dospělí jedinci dorůstají délky 1,5 až 2 milimetry. Mají nažloutlá těla s dvěma páry křídel, která jsou chráněna voskovými výpotky v podobě bílých šupin. Molice klade vajíčka na spodní straně listů, k nimž jsou přichycena stopkou. Vajíčka jsou kuželovitá, žluto-bílá a velká asi 0,25 mm. Z nich se asi po týdnu líhnou zelené či žluté nymfy velké asi 1 mm, které mají čtyři vývojová stádia, která dohromady trvají 9 až 18 dní. Dospělý jedinec žije 3 až 6 týdnů. Jedna samička může naklást až několik set vajíček.

Jak poznáte, že máte ve skleníku molice? Pod listy jsou jak dospělí jedinci, tak nymfy. Sají z rostlin šťávu a dospělci také vylétávají z pod listů. Pokud je molic ve skleníku hodně, začnou listy vadnout a rostliny postupně uvadají. Navíc jsou listy, ale také jiné části rostlin znečištěné medovicí, kterou produkují nymfy.

Ošetřit rostliny je vhodné ve chvíli, kdy ještě dospělci nenakladli vajíčka. Můžete použít buď vosičky či jiný dravý hmyz, klasické chemické prostředky nebo moderní biologické přípravky, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Ve chvíli, kdy jich ještě není moc, mohou pomoci i lepkavé lapače.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.