BLOG skleníky bureš

Kdy zalévat ve skleníku?

list
Kdy zalévat ve skleníku?

Rostliny ve skleníku prospívají, když mají optimální teplotu a vlhkost. Proto je důležité rostliny vhodně zalévat. Důležité je nejen množství vody, ale také její teplota a způsob zálivky. Víte, jak na to?

Ve skleníku je velmi důležité zalévat kořeny, nikoli listy. Pokud na listech zůstane voda, mohou se vlivem slunečního svitu ve skleníku popálit. Horní zálivka může také vést k šíření plísní a dalších onemocnění pěstovaných rostlin. Lepší je buď kapénková zálivka, nebo systém hadic s vodou směřující přímo k jednotlivým rostlinkám. Můžete si samozřejmě vystačit i s konví, ale bez kropítka a ke kořenům.

Každá rostlina potřebuje něco jiného

Některé druhy zeleniny můžete klidně zalévat studenou vodou přímo z vodovodu, jiné rostliny potřebují vodu odstátou ideálně na teplotu vzduchu ve skleníku. Pokud si nejste jisti, zeptejte se nějakého zkušenějšího zahrádkáře, nebo se podívejte na internet.

Obecně platí, že zalévat se ve skleníku má nejlépe v ranních hodinách, ideálně ještě předtím, než vyjde slunce. Druhou variantou je pak později večer, tedy po slunce západu. Ale není nutné to dělat každý den. Některé rostliny permanentní vlhkost naopak nesnášejí a potřebují, aby půda kolem nich vyschnula.

Mladé rostlinky většinou nemají schopnost využít veškerou vodu, takže je stačí zalévat méně než rostliny větší. Pokud mladé kořínky přelijete, rychle uhnijí. Vliv na množství vody pro zalévání má také aktuální počasí. V horkých slunečných dnech se bude voda odpařovat rychleji než ve dnech, kdy je zataženo, nebo venku dokonce prší. Proto je třeba více zalévat. Dalším parametrem pro celkovou vlhkost půdy i vzduchu ve skleníku je způsob a intenzita, kterým je skleník větrán. Když je zamračeno, mezery mezi zálivkami můžete prodloužit.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.