BLOG skleníky bureš

Skleník nemůže stát kdekoliv

list
Skleník nemůže stát kdekoliv

Výběr správného místa pro skleník je velmi důležitý. Nezáleží jen na velikosti a tvaru skleníku, ale také na jeho stanovišti a orientaci. A v neposlední řadě byste ho měli postavit tam, kde nebude vadit sousedům. Žádná úroda nestojí za vleklé spory. Nikdy nevíte, jestli bezproblémový soused neprodává svůj dům někomu méně tolerantnímu. Písemný souhlas se stavbou je proto jistotou pro obě strany.

Vzdálenost od hranice vašeho pozemku určuje také, zda budete na jeho postavení potřebovat stavební povolení. Je-li aspoň 2 m od plotu, jeho plocha nepřekročí 40 m2 a výška 5 m, povolení nepotřebujete. Terén by měl být dokonale rovný. Ve svahu to lze řešit terasovým stupněm, nebo podezděním. Zahrady se členitým terénem také mohou mít dost značné rozdíly v teplotách jednotlivých stanovišť, takže logicky hledejte ta místa, kde je tepleji.

Přístup ke slunečním paprskům

Skleník stavíme, abychom rostlinám dopřáli více tepla a optimální vlhkost. K tomu potřebujeme hlavně dostatečný sluneční svit. Postavit si skleník ve stínu domu nebo vysokého domu nedává moc smysl. Na některých zahradách se ale takové místo hledá těžko. V tom případě vyberte místo a následně orientaci skleníku tak, aby na něj padal stín co nejkratší dobu. Stejně důležité je, aby nestál v cestě převládajícím nárazům větru. Ty by vám při nějaké bouři mohly skleník buď vysklít, nebo rovnou odnést. Navíc by to mělo vliv i na vnitřní teplotu ve skleníku. Částečně se tomu dá zabránit umístěním buď u nějaké stavby, která ho sice chrání před vzdušnými proudy, ale zároveň ho nestíní. Nebo u živého plotu o vhodné výšce. Orientace závisí na způsobu užívání skleníku. Čím dříve ho na jaře používáte, tím víc je třeba mít natočenu na jih delší stranu. Pokud ho vytápíte, nebo používáte jen v nejteplejších měsících, je to celkem jedno.

Nejen krása, ale i praktičnost

Berte také v potaz fakt, že do skleníku je třeba hodně věcí. Měl by tedy být snadno přístupný aspoň pro zahradní kolečko, ideálně ale pro auto. Také přístup k vodě, ať už se jedná o vodovod, nebo nádrž na dešťovou vodu, by neměl být problém. Přípojka na elektřinu se dá dotáhnout celkem kamkoli, ale čím dále od zdroje, tím dražší to bude. Raději se předem poraďte, a hlavně připojení na sítě nedělejte amatérsky. Minimálně kontrola od odborníků je z hlediska bezpečného provozu skleníku nutná. Hlavně se zeptejte i ostatních obyvatel domu, zda jim vybrané místo vyhovuje. Pokud máte třeba doma malé fotbalisty, je skleník hned vedle jejich tréninkového plácku zárukou přátelského vztahu s místním sklenářem. Také paní domu nucená obcházet velkým obloukem skleník, kdykoli si jde pro zeleninu do polévky, nebo potřebuje pověsit prádlo, asi moc lásky ke skleníku nevzbudí.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.