BLOG skleníky bureš

Sazeničky si můžete vypěstovat sami ve skleníku

list
Sazeničky si můžete vypěstovat sami ve skleníku

Pokud máte skleník, ať už vyhřívaný, nebo bez topení, můžete si v něm předpěstovat sazeničky, aby vám na jaře všechno na záhonech rostlo rychleji, aniž byste museli utrácet zbytečně za sazenice v zahradnictví. Teplota skleníku jen ovlivní, kde se můžete do setí semínek dát.

Už v lednu či únoru můžete s vyséváním začít. Samozřejmě si můžete koupit nová semínka v zahradnictví, ale ani když doma najdete starší, nemusíte je vyhazovat, stačí si doma předem vyzkoušet na vzorku spočítaných semen, kolik jich vyklíčí. To můžete vyzkoušet na buničité vatě, sklářském písku nebo savém papíru při teplotě 20 °C. Pokud vám jich vyklíčí aspoň 20 %, semena můžete bez obav vysít.

Sazeničky můžete pěstovat v truhlících, ale také v plastových kelímcích, nebo květináčích. Podstatné je, aby všechny nádoby na pěstování byly dokonale čisté a vydezinfikované, abyste se vyhnuli škůdcům a chorobám. Každý druh potřebuje jiné podmínky, držte se proto návodů na obalech. Protože zejména na jaře může teplota kolísat, sazeničky je lépe pěstovat na vyšších policích, kde je vyšší teplota.

Výsadba začíná obvykle celerem a další kořenovou zeleninou, kedlubnami, ředkvičkami, salátem, čínským zelím, salátovou okurkou, brokolicí, popřípadě špenátem. Nasít můžete také bylinky, třeba majoránku a později i fenykl. Podle toho, jaká je v seníku teplota, vyklíčí semínka do několika týdnů. Ve vyhřátém skleníku to může být jen týden. Příjemné si je zasít také pažitku a kadeřavou petrželku na přímou konzumaci do polévek, pomazánek i jen tak na ozdobu jídel.

Konkrétní termín, kdy se setím začnete závisí také na tom, zda se sazeničky chystáte přesadit do skleníku, nebo rovnou na záhony. Sazeničky na zahradu samozřejmě budete potřebovat spíš později, některé druhy až zhruba na polovinu května po zmrzlých mužích.  V dubnu a květnu si vypěstujte sazeničky rajčat, paprik, hlávkové kapusty, květáku, zelí nebo lilku. V červnu až červenci je čas na kapustu růžičkovou, pórek a různé druhy salátů.

Sazeničky si samozřejmě můžete pěstovat i na podzim, pokud se je chystáte sázet znova do skleníku. Pokud si vše dobře načasujete, můžete mít zeleninu z vlastních sazeniček v podstatě po celý rok.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.