BLOG skleníky bureš

Jak vybavit a uspořádat skleník

list
Jak vybavit a uspořádat skleník

Se skleníky je to podobné jako s byty. Variant, jak je zařídit, je v podstatě nekonečné množství, protože každému vyhovuje něco jiného. Nejdřív byste si měli rozmyslet, zda ho chcete využívat celoročně, nebo jen od jara do podzimu. V našich klimatických podmínkách se celoroční skleník neobejde bez vytápění, ale to je dnes poměrně velký luxus hlavně z provozních důvodů. Naprostá většina zahrádkářů vytápění nemá a skleník maximálně temperuje.

Dobře si rozmyslete, co a jak chcete ve skleníku pěstovat. A také kdo se tomu bude věnovat. Pokud skleník chcete vybavit třeba pro babičku, kterou už častěji bolí záda, zvažte, zda prostor skleníku nezahloubit, aby měla záhony v dostupné výši i bez ohýbání. Někdo jiný chce zase skleník maximálně využít, takže uvítá systém polic, bednění i závěsného systému, který umožní pěstování různých rostlin hned v několika výškových hladinách. Nezapomínejte přitom, že každá rostlina potřebuje nejen dostatek prostoru, ale některé i místo na výšku a potřebnou oporu. Pokud chcete jen klasické záhony, neoddělujte ke od terénu žádnou podlahou.

Důležitý je také úložný prostor pro potřebné nářadí, nádoby na zálivku, květináče, truhlíky atd. Ale je třeba začít od podlahy. Pod regály a cestičku většina zkušených zahrádkářů nedoporučuje betonovou podlahu, ale raději jen volně položené dlaždice nebo štěrk. Pokud byste si v budoucnu rozmysleli uspořádání skleníku, beton by se musel bourat, dlaždice snadno přesunete. Vnitřní uspořádání samozřejmě závisí i na velikosti, a hlavně výšce skleníku.

Bednění i police buď vyrobte ze skutečně kvalitního dřeva, kterému nevadí vlhkost, nebo zkuste některý voděodolný dřevoplast či podobný materiál. Dobré je mít závěsný systém na květináče, police a další vybavení, který můžete variabilně měnit a posouvat dle potřeby. Určitě nezapomeňte na stůl, nebo aspoň nějakou pracovní plochu, kde budete moci sázet a přesazovat.

Dnes se prodávají do skleníku automatické systémy na větrání, stínění i zavlažování, ale pokud je to pro vás příliš nákladné, stačí mít ve skleníku přístup k vodě a ideálně i světlo. Hodí se i elektrická zásuvka, ale ta se v nejhorším dá nahradit prodlužovacím kabelem. Ostatně, ani voda nemusí být přímo ve skleníku z vodovodu, stačí mít sud, ideálně na dešťovou vodu. Ale nezapomínejte, že na jaře musí být dostatečně teplá, aby rostlinám neublížila.

Pro cirkulaci vzduchu je dobré mít okna proti dveřím, případně proti sobě, aby se dal skleník skutečně důkladně vyvětrat. Vždy je lépe více než méně oken. Automatické stínění lze nahradit třeba rohožemi, ale je fajn je mít za co upevnit. Nebo si můžete skla pomalovat. Dobré je také mít ve skleníku teploměr a vlhkoměr.

Než začnete bezhlavě nakupovat vybavení, zkuste si pár skleníků projít a zeptat se jejich majitelů na výhody a nevýhody uspořádání, které zvolili oni. Ušetříte si tak dost peněz a možná získáte i pár dobrých tipů.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.