BLOG skleníky bureš

Na co si dát pozor ve skleníku

list
Na co si dát pozor ve skleníku

Skleník může prodloužit zahradnickou sezónu v podstatě na celý rok. Ale chybu můžete udělat už při jeho budování, třeba nevhodným výběrem místa nebo nevhodným šetřením na jeho konstrukci. Pokud se vám zdá klasický skleník příliš drahý, začněte s levnějším fóliovníkem, pokud možno s kvalitnější fólií, která vydrží i několik let.

Skleník má svá pravidla

Jste-li v pěstování ve skleníku naprostým nováčkem, buď si o tom něco nastudujte, nebo se poraďte s někým zkušenějším. Každé období patří ve skleníku přesně určeným činnostem. Držte se osvědčeného harmonogramu, improvizace by se vám nemusela vyplatit.

Nejdůležitější je pochopit, že uzavřený prostor skleníku se chová jinak než běžný záhon, a to jak z hlediska teploty, vlhkosti a cirkulace vzduchu, tak i pokud jde o škůdce a choroby. Protože se v něm musí měnit vzduch, což zajistí jen otevřená okna a dveře, je třena dbát i na to, aby méně odolné rostliny nebyly na kraji, ale aby je zakrývaly ty, které víc vydrží.

 Vhodnou teplotu je třeba udržovat za pomoci větrání, případně temperování. Stejně tak je třeba dávat pozor na přehřátí ve nejteplejších letních dnech, kdy je vhodnější skleník zastínit. Pokud si nejste jisti, dá se investovat do automatického větrání.

Škůdci a choroby se šíří rychleji

Stejně jako může mikroklima ve skleníku pomáhat rostlinám, může také prospívat škůdcům a různým chorobám, zejména plísním. Když dáte do skleníku substrát, důkladně ho vydezinfikujte, abyste se zbavili všech zárodků. Ale napadaní může přijít i z venku. Proti škůdcům nemusíte jít hned s chemií, můžete bojovat i biologicky za pomoci jejich přirozených nepřátel, například roztočů a vosiček. Jinak dbejte na pravidelnou výměnu zeminy, minimálně po několika letech. Vyšší vlhkost přeje také plísním a houbovým chorobám. Tam už se postřikům asi nevyhnete.

Hygiena není sprosté slovo ani ve skleníku

Abyste se vyhnuli pozdějším problémům, důkladně skleník uklízejte. Mýt je třeba nejen skla, ale také veškeré konstrukce a vybavení. Protože škůdci se na zimu rádi schovávají do škvír, je nutné na podzim nebo na jaře skleník vydezinfikovat sirnou svící, nebo sirným knotem. Nikdy nenechávejte na záhonech nebo v truhlících zbytky rostlin, zvlášť ne ty, které byly nějak napadeny.

Jděte na to pomalu

Jako začátečník zkuste spíš méně náročné rostliny, než se sžijete s tím, jak skleník funguje. Každý je trošku jiný, protože je jinak orientovaný, je v něm jiná zemina, jiná cirkulace vzduchu, vlhkost i jiné rostliny. Takže si postupně zvyšujte obtížnost, ale nechtějte mít botanickou zahradu za den.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.