BLOG skleníky bureš

Než začnete na jaře sázet, musíte skleník připravit

list
Než začnete na jaře sázet musíte skleník připravit

I když jste na podzim skleník zazimovali a udělali vše, jak se má, ani na jaře se neobejde bez důkladné přípravy. Nevytápěné skleníky, kde přes zimu nic nerostlo, byste měli začít připravovat během března.

Aby vám v něm všechno dobře rostlo, musíte mít skleník čistý a vydezinfikovaný. Pokud chcete něco změnit ve vybavení, je na jaře ta pravá chvíle, ať už se jedná o police, osvětlení či naopak něco na zatemnění, vytápění nebo závlahu. Do prázdného skleníku se snadno naistaluje cokoli. Nezapomeňte také zkontrolovat a případně vyměnit všechna skla.

Prvním krokem je vyčištění skleníku, a to jak uvnitř, tak i zvenčí. Nejdřív odstraňte veškeré pozůstatky z loňských rostlin, abyste si do vyčištěného skleníku nezavlekli plísně nebo škůdce. Je dobré také důkladně zamést, případně i na volné plochy použít vodu z hadice a opláchnout je. Musíte samozřejmě také pořádně umýt všechny skleněné tabule. Závisí jen na vás, co si na mytí vyberete. Můžete použít běžné prostředky na mytí oken, nebo ekologičtější octový čistič. Voda s octem a kapkou saponátu poslouží i jako dezinfekce. Kromě skla je třeba umýt také všechny truhlíky, květináče a další nádoby určené k pěstování rostlin i pro zálivku.

Pak zvažte, zda je půda ještě dostatečně úrodná a bude stačit ji pohnojit, nebo by bylo lepší ji kompletně vyměnit. Majitelé skleníků se na tom úplně neshodnou. Někdo doporučuje výměnu zeminy každý rok, někdo jednou za dva roky, další ještě později. Hodně závisí i na tom, jak moc intenzívně skleník využíváte a jaké rostliny v něm pěstujete. Každopádně je vhodné použít kompost nebo koňskou mrvu, aby byla půda obohacená o živiny. Pokud jste se rozhodli půdu vyměnit, mělo by to být do dostatečné hloubky. Ideální je vzít čistou kvalitní půdu z venkovních záhonů a dát ji do skleníku, zatímco tu, co byla dosud ve skleníku, dáte zase ven a promícháte ji se zeminou na záhonech.

Půdu můžete také vydezinfikovat dusíkatým vápnem, ale je třeba to udělat aspoň měsíc před sázením rostlin. Dusíkatým vápnem se posype zem ve skleníku, pak použijete hrábě, aby nezůstalo na povrchu, zem pořádně zalijete a zakryjete fólií. Dusíkaté vápno brání růstu plevele, proto je třeba počkat několik týdnů, než něco zasadíte.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.