BLOG skleníky bureš

Jak pěstovat cukety ve skleníku

list
Jak pěstovat cukety ve skleníku

Cukety a skleník? Jeden zahrádkář vás bude odrazovat, druhý bude doporučovat je na předpěstování sazenic a třetí na pěstování cuket ve skleníku nedá dopustit. Každopádně, pokud chcete jednou nebo i víckrát za rok ve skleníku sklízet, měli byste mít pro cuketu opravdu hodně prostoru.

Jedna rostlina by měla mít aspoň metr čtvereční, případně i víc. Obecně platí, že ve skleníku vám cukety dozrají rychleji a výnos bude vyšší než na záhonech. Někdo také tvrdí, že cukety ze skleníku, chutnají lépe, ale běžný konzument rozdíl nepozná.  Pro přípravu cuket existuje řada receptů – od cuketových „bramboráků“ přes nejrůznější zapečené pokrmy až po cuketu na grilu. Z cukety se pečou i různé druhy sladkých koláčů.

Cuketa se správně jmenuje tykev obecná a jejím původním domovem je Střední Amerika. Jedná se o jednoletou rostlinu, která se pěstuje v řadě variant. Plody jsou nejčastěji delší a zelené, podobné salátové okurce. Ale celkem běžné jsou i cukety žluté, případně bílé, a kromě klasických můžete vypěstovat i plody kulaté. Výběr té správné odrůdy je tak trochu alchymie. Pro skleník je jich vhodných více v klasické i baby variantě, ale závisí i na období, kdy cuketu ve skleníku sázíte. Podle toho, kolik máte prostoru zvolte buď keřík, nebo plazivou odrůdu. Doporučuji poradit se v zahradnictví, kterou z nabízených variant doporučují, nebo si sazenice pořídit od někoho, kdo už cukety úspěšně pěstuje. Odrůdy označené jako F1 jsou tzv. hybridy, které nepotřebují opylování hmyzem, ale nehodí se na pěstování semen. Některé je dokonce ani nemají.

Substrát je vhodné obohatit kompostem. Cukety se ani do skleníku nesmí vysazovat moc brzy, pokud ho nemáte celoročně vytápěný. Jarní mrazíky by nemusely přežít. U nevyhřívaných skleníků je tak vhodný duben až květen, kdy už přes den bývá dostatečně teplo. Pokud si pěstujete ve skleníku sazenice, začínejte taky nejdříve v dubnu. Jinak byste neměli vyklíčené rostliny kam přesadit a v květináčích by dlouho nevydržely, protože by se jim kvůli nedostatku místa začaly deformovat kořeny. Kolem rostliny je vhodné mulčování, což pomůže zadržet v půdě vlhkost. Navíc plody cukety nebudou od hlíny. Zálivka by měla být pravidelná a v dostatečném množství.

Výhodou pěstování ve skleníku, je lepší ochrana před mechanickým poškozením, které může být důvodem pro zahnívání plodů. Je také menší šance, že se vám do cuket pustí slimáci. Ale i ve skleníku je může napadnout plíseň okurková, které se dá bránit odstraněním listů, případně ošetřením specializovaným přípravkem. Pozor si ve skleníku dejte na příliš mnoho slunce. Většina cuket preferuje spíše polostín až stín. Skleník si buď můžete zabílit, nebo použít rolety.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.