BLOG skleníky bureš

Jak na svilušky a mšice ve skleníku

list
Jak na svilušky a mšice ve skleníku

Ani ve skleníku se nedá úplně vyhnout různým škůdcům, protože každý skleník se musí větrat a škůdce si do něj někdy i sami nevědomky zavlečeme se sazenicemi, nebo špatně vydezinfikovanými nádobami, případně nevhodným substrátem. Mezi nejčastější škůdce ve sklenících patří svilušky a mšice. Existují dvě základní cesty, jak se jich zbavit – chemická a biologická.

Od chemie se v posledních letech stále častěji upouští, protože většina pěstitelů se doma snaží vypěstovat zeleninu bez chemický přípravků, aby byla zdravější než ta běžně kupovaná. Nejzákladnější ochranou je prevence, tedy vydezinfikování skleníku za pomoci sirné svíce nebo knotu ještě před pěstební sezónou. Sirné výpary se dostanou i do škvír, kde mohou škůdci přezimovat. Dezinfekcí by měla projít i zemina, a to buď za pomoci zakoupeného granulátu, nebo octovou vodou. Na vývojová stádia svilušek výborně funguje i kompostování.

Pokud vám nevadí chemické přípravky, zakupte si vhodný postřik proti sviluškám a mšicím a aplikujte ho dle návodu. Ale existují i postřiky doma připravené, které fungují podobně, aniž by rostliny chemicky zatěžovaly. Na svilušky se hodí odvar z cibulových slupek, který se ale musí nechat minimálně několik dní louhovat. Postřik nepomůže hned, je třeba ho opakovat i několikrát.

Babských receptů proti mšicím je celá řada, musíte vyzkoušet, který zafunguje u vás. Připravují se z různých bylin, z tabáku, polotučného mléka, … Používá se také česneková či octová voda. Po všech postřicích je vhodné následující den rostliny osprchovat čistou vodou. Někdo také radí dávat k rostlinám kávovou sedlinu.

Biologickou zbraní proti sviluškám jsou drobní draví roztoči Phytoseiulus persimilis, na mšice zase fungují parazitické vosičky Aphidius colemani. Svilušky i mšice chutnají také některým druhům slunéček. Mšice můžete odstranit také za pomoci speciálních lepicích destiček, které se zavěsí nad rostliny. Na oba druhy škůdců lze zakoupit také postřiky na přírodní bázi, například ve formě výluhů z bylinek.

Sdílet tento příspěvek

Další články ↓

Nemoci okurek ve skleníku

Nemoci okurek ve skleníku

Okurky patří u nás k nejpopulárnějším druhům zeleniny, ať už jde o salátové, nebo určené k nakládání. Okurky proto nechybí v téměř žádném českém skleníku,

► Číst dále

Neváhejte a poptejte naše SLUŽBY?

list
logo Skleníky BUREŠ

Vyplňte nezávazně poptávkový formulář

Nebo nám můžete i zatelefonovat

AKCE na Skleníky

Přinášíme Vám dočasnou akci na vybrané skleníky. Neváhejte a nakupte naše kvalitní zahradní skleníky.