Napsáno od Skleníky Bureš. Zveřejněno v Blog
Skleník je skvělým způsobem, jak pěstovat čerstvou zeleninu a bylinky i v zimních měsících, ale to, co pěstitelům pomáhá, jim může paradoxně také škodit. Skleníky tvoří velmi specifické mikroklima s vysokou teplotou a vlhkostí, které je ideálním prostředím pro vznik a také rychlé množení plísní. Těm se dá ve skleníku jen velmi obtížně vyhnout i proto, že vzduch v nich má menší šanci cirkulovat než zahradních záhonech.
Pokračovat ve čtení
Napsáno od Skleníky Bureš. Zveřejněno v Blog
Pepíno není jen zdrobnělina jména Josef, ale také krásnou rostlinou, která zdobí evropské zahrady už od 18. století. Navíc z ní získáte chutné a sladké plody plné vitamínu C skoro bez námahy.
Pokračovat ve čtení
Napsáno od Skleníky Bureš. Zveřejněno v Blog
Mezi nejčastější škůdce ve sklenících patří molice skleníková. Jedná se o křídlatý hmyz, který se živí šťávou z rostlin a k tomu zanechává na rostlinách určité výměšky. Vyskytuje se jak na zelenině, tak i na okrasných rostlinách pěstovaných ve skleníku. Odhaduje se, že se vyskytuje na asi 800 druzích rostlin. Molici skleníkovou lze zaměnit s jinými druhy molic, ty jsou ale většinou větší (molice bavlníková), či jinak zbarvené (molice vlaštovičníková). Molice skleníková pochází původně ze středoamerických tropů, ale postupně byla zavlečena do celého světa.
Pokračovat ve čtení
Napsáno od Skleníky Bureš. Zveřejněno v Blog
I když půdu ve skleníku pečlivě ošetřujete a před sezónou ji měníte, pokud chcete dobrou úrodu, musíte rostlinám dopřát vhodnou výživu. Někteří zahrádkáři substrát důkladně prohnojí na jaře, případně už na podzim, jiní preferují přihnojovat jednotlivé rostliny průběžně dle potřeby. Záleží samozřejmě také na tom, jaké rostliny pěstujete, zda máte skleník bez vytápění, temperovaný nebo vyhřívaný, jak dlouhá je pěstební sezóna ve vašem skleníku…
Pokračovat ve čtení