Ukládání semen ze zahrady je jedním z nejjednodušších a nejčastěji přehlížených úkolů na seznamu zahradníků. Přitom vědět, kde a jak bylo vaše semeno vypěstováno, není vůbec k zahození. A ta práce za to opravdu stojí.
Technika ukládání osiva
Fazole – Uložte semena z největších, časně zralých a nejlépe chutnajících rostlin. Nechte semenné lusky úplně vyschnout a rozdrťte je v pytli. Oddělte lusky od osiva.
Řepa – Na podzim vytáhněte řepy ze země, ořízněte listy na 4 cm a přes zimu je uložte do temného sklepa. Kořeny skladujte 4–6 měsíců a na jaře je vysaďte znovu, po zaschnutí rostliny semena skliďte.
Brokolice – Na podzim vyryjte rostliny z půdy a schovejte je do písku do sklepa. Přesaďte je zpět brzy na jaře. Když jsou hlávky suché, ručně sklízejte semenné lusky.
Růžičková kapusta – Na podzim vyjmněte rostliny z půdy a schovejte je do písku do sklepa, kde nemrzne. Semenné lusky sklízíme po opětovném zasazení a zaschnutí plodiny.
Zelí – Zde platí stejný postup, jako u růžičkové kapusty.
Mrkve – Na podzim vytáhněte kořeny mrkve ze země, ořízněte listy na cca 2 cm a přes zimu je uložte do temného sklepa. Na jaře je vysaďte znovu a po zaschnutí sklízejte hlavy semen.
Květák – Zde je opět stejný postup jako u brokolice.
Kukuřice – Nechte plod kukuřice uschnout na stonku, a poté semena skliďte.
Okurky – Okurky by měly být velké a při sklizni by měly být žluté. Nakrájejte podélně, vydlabejte semínka, umyjte a osušte. Semena jsou suchá, když se lámou místo ohýbání.
Lilek – Před sklizní semen nechte plody dorůst až do dospělosti. Semena je třeba vybrat, umýt a vysušit. Semena jsou suchá, když se místo ohybu zlomí.
Salát – Salát tvoří stonky se semeny. K zachycení semen může být zapotřebí období 2-3 týdnů opakované sklizně.
Melouny – Sklízejte, když jíte. Semena je třeba nabrat, umýt a vysušit. Semena jsou suchá, když se místo ohybu zlomí.
Cibule – Na podzim sklízejte pouze velkou a rovnoměrnou cibuli. Přes zimu ji skladujte v kořenovém sklepě. Na jaře cibule znovu vysaďte a po zaschnutí můžete semena vesele sklízet.
Hrášek – Před sklizením nechte lusky zhnědnout a na rostlině uschnout. Lusky rozdrťte a semena vyberte.
Papriky – Semena vyjměte z jádra a osušte. Semena jsou suchá, když se místo ohybu zlomí.
Dýně – Odstraňte semena zevnitř. Umyjte a osušte. Semena jsou suchá, když se místo ohybu zlomí.
Ředkev – Semeno stonku se sklízí, když je stonek a lusky suché. Semena lze poté oddělit ručně.
Špenát – Sklízejte semena, když jsou na rostlině úplně suchá. Semena mohou píchat, proto buďte opatrní.
Rajčata – Naberte semínka do nádoby na kvašení. Použijte stejné množství vody jako semena ve sklenici. Necháme 3-4 dny kvasit, dokud nezačne růst mírná plíseň. Semena na dně jsou v tu chvíli připravena k sušení.
Fermentace (mokré setí):
Tento proces výrazně usnadňuje čištění semen – odstranění gelového povlaku kolem semen. Dvě nejběžnější semena k fermentaci jsou okurky a rajčata.
- Vložte semena a dužinu do nádoby. Přidejte do nádoby stejné množství vody jako semena a buničiny.
- Semena uchovávejte na teplém místě po dobu 48-72 hodin. Míchejte nebo protřepávejte fermentační nádobu 3-4krát denně, abyste zvýšili příjem vzduchu.
- Plíseň se může objevit nahoře, ale to není problémem.
- Když většina semen spadne na dno, můžete je pomalu začít vybírat, nezapomeňte samozřejmě důkladně opláchnout.
- Když je odstraněna veškerá buničina a gel a semena jsou čistá, mohou být uskladněna.
Již naklíčené rostlinky můžeme během měsíce května pomalu začít přemisťovat ven, do skleníku.