Okurky jsou velmi chutné a zdravé, a navíc z 90 % tvořeny vodou, což znamená, že jsou nízkokalorické a můžeme je konzumovat i při redukčních dietách. Mají vysoký obsah vitamínů a obsahují mnoho minerálních látek. Jsou močopudné a pomáhají s odvodňováním organismu. Dobře působí i na krevní oběh.
Choroby a škůdci okurek
– Plíseň okurková
Toto je jedna z nejobávanější chorob okurek! V období déletrvajících dešťů dokáže doslova zlikvidovat celou úrodu a celý porost. Prevencí proti plísni okurkové jsou buď chemické postřiky či pěstování okurek na opěrných sítích, ty rostliny pěkně provzdušní a budou rychle osychat. Riziko plísní se tak minimalizuje.
– Mozaikové okurky
U asi 5-6 týdnů starých rostlin se na listech začnou objevovat nepravidelné zelené skvrny, které po čase zežloutnou. Listy se poté deformují a rostliny začnou být celkově oslabenější, slabě kvetou a začnou i méně plodit.
Plody bývají s různými bradavičnatým výrůstky a jsou pak trvale znehodnocené. Virus mozaiky se může šířit za pomoci plevelů, které se dotýkají rostlin a přenášejí jej škůdci jako třeba mšice nebo molice. Chránit rostliny je třeba likvidací napadených rostlin.
– Padání klíčních rostlin
Jedná se o houbovou chorobu, způsobenou vlhkem, teplem a hustým výsevem. Choroba napadá krčky mladých semenáčků a projevuje se tak, že krček rostliny začne postupně nad kořenem černat, celá rostlina pak následně odumírá.
– Korkovatění okurek
Začnou-li se na okurkách objevovat šedé podélné pruhy a drobné trhlinky, jedná se o korkovatění okurek. Tento problém se objevuje na základě kolísavých teplot a častého vlhčení a následného schnutí plodů. Ochrana proti korkovatění je pouze v prevenci v podobě zastřešení.
– Černá hniloba plodů
Tato choroba je velmi nebezpečná, napadá všechnu tykvovitou zeleninu. Vyznačuje se hnědnutím listů, které začíná na jejich okrajích, a následně hnědnou a vodnatí i výhony rostliny. Již během několika málo dní může být celá úroda zlikvidována.
Vegetační vrcholy rostlin začnou odumírat a rostlina přestává růst. Na plodech se začnou objevovat nepravidelné vodnaté skvrny.
Zdrojem choroby může být infikované osivo, posklizňové zbytky apod. Do mladých rostlin může choroba vnikat průduchy nebo v místě mechanického poškození rostliny či plodů.
Choroba se šíří při vyšších teplotách a při vyšší vzdušné vlhkosti.
– Padlí na okurkách
Objeví-li se na okurkách padlí, poznáme to podle bělavých moučných skvrn, které se začnou nejprve objevovat na listech. Tyto bělavé moučnaté povlaky se začnou postupně více rozšiřovat až na celý list i na jeho rubovitou stranu, infikovat se mohou i stonky a plody. Časem tento povlak začne šednout a napadené listy žloutnou a odumírají.
Této chorobě vyhovuje suché a teplé počasí. K infekci dochází při vzdušné vlhkosti. Před výsevem nebo výsadbou je vhodné vydesinfikovat celou konstrukci skleníku vykuřováním nebo k tomuto určenými chemickými prostředky.